Късно производство на карфиол/цветно зеле » Съвети в земеделието

май 30, 2024

Късно производство на карфиол/цветно зеле

Акценти

  • Карфиолът не може да се отглежда без поливане

Цветното зеле се цени за високата хранителност и диетични свойства на главите.

Хранителните вещества и витамините са концентрирани в цветните пъпки, които са по-ценни от листата на обикновеното главесто зеле по естетичен вид, нежност и хранителност. Те са с високо съдържание на антикосиданти, с добре изразени антиракови свойства.

 Биологични изисквания

Цветното зеле е много по-взискателно към условията на отглеждане в сравнение с повечето от другите видове зелета, включително и броколи.

Температура

През вегетацията си цветното зеле изисква умерена и равномерна температура от 18-20″С. То е по-чувствително към ниски и високи температури. При висока температура [над 25°С) главите растат бързо. Така стават леки и рехави. Ниските положителни температури (под 6°С), задържат растежа на главите. Отрицателните (минус 4-5°С) повреждат растенията. Карфиолът не понася резките колебания на температурата, както и прекъсване на вегетацията от стресови условия (суша и високи температури). Вкусът се подобрява от хладните температури по време на развитието на главите. При тези условия се получават глави с приятен и сладък вкус (превръщане на скорбялата в захари) и компактна и свежа структура.

 Влага

Изискванията на цветното зеле към почвена и въздушна влажност са много високи. То не може да се отглежда без поливане. При почвена и въздушна суша растежът на розетките се подтиска и се образуват преждевременно тави с лошо качество.

Почви

Цветното зеле се развива добре на плодородни, добре дренирани, със среден механичен състав и структурни почви, които са торени с органични торове и богати на хранителни вещества. Оптималната реакция на почвата е при рН 6-7. Мулчирането запазва почвата влажна и хладна.

 Късно производство на цветно зеле

При нашите климатични условия ранното полско производство на цветно зеле не дава добри резултати поради температурните колебания и ранен преход към високи температури през пролетта и лятото, в резултат на което се получава некачествена продукция или дори образуване на цветоносни стъбла.

Възможно е директно засяване от семена, но определено по-добри резултати се получават чрез отглеждане на разсад. Производството на здрав посадъчен материал е много важно за бързото развитие на растенията. Засяването на откритите лехи за производство на разсад трябва да бъде навременно през втората половина на май до началото на юни. Разсажда се в края на юни и началото на юли. Спазването на тези срокове е много важно. Разсажда се на следните разстояния: между редовете 60 см, а между растенията в реда – 45-50 см, при което се получават около 3300 растения на декар.

Необходими грижи през вегетацията: редовно плитко окопаване; 2-3 подхранвания с амониева селитра; редовно поливане (обикновено един път седмично). Особено полезно е освежаването на растенията чрез оросяване.

Прибирането се прави от края на септември до края на октомври – началото на ноември.

 

За автора

Сродни публикации