Късно зимно пръскане при овощните култури » Съвети в земеделието

юни 17, 2024

Късно зимно пръскане при овощните култури

Късно зимно пръскане при овощните култури

Вредителите, които зимуват по стъблото, клоните и пъпките на овошките, винаги се активизират със затопляне на времето. Със зимното пръскане се цели да се ограничи развитието им.

Тези пръскания при всички овощни култури трябва да се извършват в интервала от набъбване до разпукване на пъпките. Те са насочени срещу икономически по-важните болести и неприятели. При костилковите видове се води борба срещу къдравост по прасковата, ранно кафяво гниене, гъбна и бактериална сачмянка, ръжда, кривули и мехурки по сливата, червени листни петна по сливата, от неприятелите- анарзия, акари, щитоносни въшки, хоботници. При семковите овощни видове (круша, дюля, ябълка) се пръска срещу огнен пригор  и струпясване, а за неприятели – срещу акари, щитоносни въшки, листни въшки, крушова листна бълха.

Пръсканията  се провеждат с висока разходна норма на работните разтвори (100-120 л/дка) и на едри капки. По този начин всички части на дърветата могат да се облеят. Идеалният момент за зимно пръскане е в топъл и спокоен ден, когато температурите са над 5˚С и не се очакват превалявания в този ден.

Сред най-разпространените средства за зимно пръскане са контактно действащите медни фунгициди:

  • – Бордолезов разтвор – 1,5 %;
  • – Бордо Микс 20 ВП – 375-500 г/дка;
  • – Шампион 50 ВП – 0,3%;
  • – Фунгуран ОН 50 ВП – 0,15%.

Срещу неприятелите се използват парафинови масла като Паразомер, Овитекс и др. Те действат убийствено на ларвите и яйцата на насекомите чрез асфикция (задушаване). Бордолезовият разтвор се приготвя от син камък и гасена вар. За 100 литра 1,5 % бордолезов разтвор са необходими 1,5 кг син камък и 2,2 кг гасена вар. За късно зимно пръскане маслото Паразомер и Овитекс се използват в концентрация 2 % или 2 л за 100 л вода.  За засилване действието на използваните  акарициди, фунгициди и инсектициди се използват т.н. адюванти – Текнофит Пауър – 1-1,5 % или Трифолио S Форте – 0,2-0,3%.

Агро аптека СИНЯ ТОЧКА

При младите, неплододаващи градини, малините и ягодите, разходът на разтвора е до 100 л/дка, тъй като повърхността за опръскване на растенията е по-малка. За постигането на висок ефект от късните зимни пръскания, провеждането им трябва да се осъществява близо до момента на разпукване на пъпките, което е различно за отделните култури. През този период неприятелите са по-чувствителни на използваните продукти за растителна защита.

Имайки в предвид климатичните условия (високи температури и липса на влага) в края на миналата и началото на настоящата година, които провокират успешното презимуване на патогените и съответно тяхното намножаване, провеждането на пръсканията в трайните насаждения през този период са абсолютно необходими и задължителни.

За да постигнете желания ефект при зимните пръскания Ви съветваме да се обърнете към специалист. За целта препоръчваме Агро аптека СИНЯ ТОЧКА. Те ще Ви окажат необходимото съдействие и ще отговорят на Вашите въпроси. Можете да се свържете с тях на телефон 0898 412 963 . Научете повече за тях ТУК.

 

 

За автора

Avatar

Завършва ВСИ “В. Коларов“ (Аграрен Университет, гр. Пловдив) специалност "Лозаро-градинарство ", след което придобива квалификация: Агроном лозаро-градинар. След завършване започва работа в Опитната станция по земеделие - Хан Крум където провежда агробиологични проучвания на десертни и винени сортове лози и развива научно-изследователска дейност в областта на овощните култури. От 2015 година работи активно в областта на биологичното земеделие.

Сродни публикации