Акценти
- За определяне на стопанската зрелост на зърната се използват преки и косвени методи
ЗАКЪСНЕЕТЕ ЛИ СЪС СЕИТБАТА НА ГРАХА, РИСКУВАТЕ ДА ПРИБЕРЕТЕ НИСЪК ДОБИВ.
* Застъпването на сортовете от трите групи – ранни, средноранни и късни, в съотношение 40:30:30 гарантира етапност и добро производство.
* Основната грижа през вегетацията е поддържане на оптимална влажност на почвата през критичните фази от развитието на растенията: сеитба – поникване, бутонизация и цъфтеж, завръзналиване на зърното.
Зеленият грах е един от основните източници за подобряване на белтъчния баланс в храната на човека и същевременно суровина за консервната промишленост. Стопанското значение на тази култура се определя още и от възможността за отглеждане в ранните пролетни месеци, както и от наличието на технологии с комплексна механизация на производството.
Основните райони за производство в нашата страна са преди всичко в Северна България – Плевенски, Русенски, Видински, Великотърновски. В стопанска зрелост семената (зърната) на зеления грах съдържат 20-24% сухо вещество, 4,5-6% белтъци, 7-10% въглехидрати, 5 мг% витамин С. Според някои автори енергийната стойност на 100 г зелен грах е 284-356J.