Към момента в Регистъра на биологичното земеделие са въведени 40 % от данните за площите в система на контрол » Съвети в земеделието

юни 20, 2024

Към момента в Регистъра на биологичното земеделие са въведени 40 % от данните за площите в система на контрол

Акценти

  • В следващите дни биологичните оператори трябва да очакват електронно писмо за създаден профил, което се генерира в регистъра

В Регистъра на биологични производители към момента са въведени 40 % от данните за площите в система на контрол.

Това съобщи заместник-министърът на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов. Той допълни, че над 30 % от контролиращите лица вече са попълнили коректно данните за площите на операторите си.

Заместник-министър Маринов изтъкна, че до 1-ви март, останалите контролиращи лица трябва да попълнят точно профилите на биооператорите. Той припомни, че регистърът е създаден преди 6 месеца.

Контролиращите лица са имали достатъчно време, за да попълнят данните. Чавдар Маринов бе категоричен, че те трябва да подходят по-отговорно към данните, които подават и вписват в регистъра. „През тези месеци сме провели множество срещи, обучения и разговори с всички заинтересовани лица, с цел недопускане на забавяне“, обясни Маринов.

На всички сертифициращи фирми, които са подали непълна и неточна информация, ще бъдат наложени парични санкции в размер до 5 000 лв., съгласно закона.

„Ако се наложи ще бъдат предприети мерки и за отнемане на лицензи“, посочи още Маринов. Той подчерта, че фирмата-изпълнител, която поддържа регистъра, ще работи денонощно. До 1-ви март всички данни, получени от контролиращите лица, да бъдат нанесени. „Няма да има санкции за биологичните оператори (земеделски производители, преработватели и търговци), а само за контролиращите лица. Към днешна дата разрешителни имат 14 контролиращи лица. Целта е да обезпечим, както плащанията по кампанията за 2019 г., така и заявяването по кампанията за настоящата година“, каза още заместник-министърът на земеделието, храните и горите.

Най-често срещаната грешка на контролиращите лица е неприкачен договор за контрол на биопрозиводителите.

„Има оператори, които все още нямат качени договори от контролиращите лица, а това е основен момент за активиране на профилите им“, каза още Чавдар Маринов.

В следващите дни биологичните оператори трябва да очакват електронно писмо за въведени данни, което се генерира автоматично от регистъра.  Целта е стопаните е да проверят дали биологичните им обекти – площи, животни и пчелни семейства са пълно и точно отразени. Ако открият неточности в данните, трябва да поискат незабавно от сертифициращата фирма, с която имат договор, да ги отстрани.

Заместник-министър Маринов припомни, че в помощ на производителите е разкрит и Горещ телефон (02) 985 11 258, на който всеки оператор ще получи съдействие при проблем с регистъра.

 

За автора

Сродни публикации