Къде и как ще се съхраняват страничните животински продукти » Съвети в земеделието

септември 30, 2023

Къде и как ще се съхраняват страничните животински продукти

Акценти

  • След отстрел животните трябва да бъдат третирани с негасена вар, а отпадните продукти да се поставят в ямите

До 25 септември ловците ще трябва да изградят трупни ями за животните

Ловните дружинки в страната имат не малко задачи във връзка с предприетите мерки за недопускане разпространението на Африканската чума по свинете. Съгласно указания дадени от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) до 25 септември 2018 г. трябва да бъдат изградени ями, в които ще се съхраняват страничните животински продукти. Ловните дружинки трябва да изпълнят разпоредбите, както следва:

  • Ямите трябва да бъдат на удобни за тях места;
  • Да са достъпни за високо проходима техника;
  • Необходимо е да се осигури безопасното извозване на отпадните животински продукти до тях;
  • Задължително е да се спазват противоепизоотични изисквания и мерки за биосигурност.

Ямите трябва да бъдат с дълбочина минимум 2 м и ширина поне 1,20 м. Материалът, от който ще бъдат изградени трябва да възпрепятства проникването на тъкани и течности от отпадните продукти в почвата. След отстрел животните трябва да бъдат третирани с негасена вар, а отпадните продукти да се поставят в ямите. Задължително е съоръженията да бъдат покрити с масивни капаци и да са опасани с ограда, вкопана в земята на минимум 30 см.

ограда

Целта е така да се ограничи достъпа на хищници до изкопите. Разстоянието от ямата до оградата трябва да е минимум 1,5 м в радиус, а съоръжението задължително трябва да бъде обозначено с табела с надпис „Странични животински продукти“.

 

Сродни публикации