Къде се отглеждат предимно спортни коне » Съвети в земеделието

септември 29, 2023

Къде се отглеждат предимно спортни коне

Акценти

  • Съгласно чл. 139 от съответното законодателство нерегистрираните коне следва да бъдат конфискувани, а в определени случаи и евтаназирани

В Сливенска област започнаха плановите проверки на животновъдните обекти за отглеждане на коне

На територията на област Сливен са разположени няколко конни бази. Към момента там се извършват проверки, за да се установи има ли направени нарушения във връзка със здравословното състояние на животните и хуманно ли е отношението към тях.

Най-голямата база за отглеждане на състезателни коне се намира в село Тича. Там е клубът по конна езда „Табора“.

След регистрация в дадена асоциация на животните се издават паспорти. Задължително е конете за езда и тези за впрягове да бъдат чипирани при ветеринарен лекар. Чак след това се извършва и регистрацията им в БАБХ. Тези изисквания са описани в чл. 139 от съответното законодателство. Според него нерегистрираните коне следва да бъдат конфискувани, а в определени случаи и евтаназирани.

Проблемът в областта е, че голяма част от животните са собственост на роми и по тази причина нямат поставени чипове. Така при установено нарушения конете се изпращат в т.нар. „капан“ за чипиране. Тук обаче идва и проблемът на общината. На нейна територия такъв „ капан“ няма. За подобно съоръжение са необходими много финансови средства, с които общината не разполага.

По данни на експерти последното животно без чип е конфискувано през месец октомври. Тогава собственикът му е прегазил с него двегодишно дете. Конят е изпратен в „капан“ в Ямбол и е чипиран. Предстои той да бъде предаден на Регионаната дирекция по горите, която ще го продаде чрез търг. Това е процедурата, която се спазва за всички конфискувани животни.

 

Сродни публикации