Къде се крие най-голямата опасност от зараза с АЧС » Съвети в земеделието

април 24, 2024

Къде се крие най-голямата опасност от зараза с АЧС

диво прасе

Акценти

  • Миграцията на дивите прасета в Смолянско не е голяма заплаха за района

Храната, липсата на дезинфекция или миграцията на дивите свине вдигат риска от разпространение на болестта

Заради потвърденото огнище на Африканска чума по свинете в Провадийско ветеринарите в цялата страна се активизираха и започнаха с апелите към дребните стопани. Според тях една от най-големите опасности за свиневъдството, като сектор е допускане на заразата до индустриалните стопанства. Там отглежданите животни са много на брой, не по-малко са обаче и тези, които са нерегистрирани в „задните дворове“. Там защитата е почти мисия невъзможна. Няма как да се съблюдава за спазването на изискванията за биосигурност. Това в едно малко стопанство е изключително сложна задача. Там няма обслужващ персонал с работно облекло, не се извършва дезинфекция на хората и превозните средства. Често дори въпреки забраната животните се хранят с остатъци от храна. Те са едни от сериозните разпространители на болестта. Много лесно е тя да се пренесе чрез употребата на замърсени опаковки, хранителни остатъци, сурово сушени луканки и суджуци, произведени от заразено месо. Изключително важно е стопаните да следят качеството и произхода на фуражите, които дават на животните си. Чрез тях пренасянето на вируса от едно място в страната до друго е много лесно.

След сигналите в Силистренско и Провадийско ветеринари в Смолянско обясняват, че миграцията на дивите прасета не е голяма заплаха за техния район. Животните и да искат не биха могли да направят такъв голям преход. Те мигрират в рамките на 20-30 км. Опасен е обаче човекът в цялата верига на разпространение. Дори и да не е от заразено животно, вирусът може да се крие и в храни приготвени за най-обикновен пикник или разходка в гората. Опасно е свободното движение през заразени райони. Нужно е да се извършва дезинфекция, за да се осигури поне минимална защита.

Симптоми на Африканската чума по свинете

Африканската чума по свинете е нелечима за животните. Тя започва с треска, висока температура, отпадналост, диария, а понякога и кървава. Симптоматиката й е близка до тази на други заболявания. Изключително важно е стопаните да реагират навреме, а не да се опитват да преборят болестта сами. За щастие тя не е опасна за човешкото здраве, но това не означава, е към опасността трябва да се подхожда с лека ръка.

 

Сродни публикации