Къде се губят 60% от добитата вода от природата » Съвети в земеделието

юли 25, 2024

Къде се губят 60% от добитата вода от природата

Акценти

  • Данните за предходните години сочат, че засегнатото население от безводие е било над 250 хил. души

Масово в населените места у нас авариите по водопроводната мрежа, съставът на питейната вода, цената и загубите й са сред най-често срещаните проблеми, с които се сблъскват потребителите.

Според експерта от КЕВР Ивайло Касчиев 60% от добитата вода от природата се губи и изтича по тръбите или се ползва нерегламентирано. Въпреки това тя не се отчита и фактурира от операторите, предаде БНР.

Последните данни от 2017-а година сочат, че повече от 3/4 от водопроводната мрежа в България е изградена от етернитови тръби.

„Не са верни твърденията, че тези тръби са вредни за здравето. Азбестът е вреден, когато се реже и се образува прах, който се вдишва“, обясни Касчиев.

Честите аварии при този вид тръби причиняват сериозни загуби. В крайна сметка те се заплаща от джоба на крайните потребители, които освен да гледат как парите за сметки изтичат през пръстите им, няма какво друго да направят.

Данните за предходните години сочат, че засегнатото население от безводие е било над 250 хил. души. Главната причина за това е неравномерното използване на водните ресурси, обясни председателят на Българската асоциация по водите инж. Иван Иванов.

„Използват се такива водоизточници, в които в определени моменти няма достатъчно вода, за да задоволят нуждите на населението“.

 

Сродни публикации