Къде са ягодите? » Съвети в земеделието

май 30, 2024

Къде са ягодите?

Тази година ягодите се оказаха кът и любителите на червените плодчета трудно могат да ги открият по магазините.

Ако все пак държите да вкусите сладостта им през този сезон, едни от малкото места, където можете да ги откриете, са пазарите. В доста от големите вериги супермаркети все още не са заредили щандовете си с ягоди, а на пазара трябва да броите 4 лв. за 1 кг.

За разлика от високата цена, която трябва да платим ние, цената, на която продават производителите, се срина в сравнение с миналата година. Заради лошото време и обилните валежи почти в цялата страна продукцията е намаляла драстично, а това, което е останало, на много места е с влошено качество. Такова е положението в девинското село Осиково, където загубите са около една трета от цялата продукция.

„Добивите са около 200 тона, изкупени са предимно от хора от морето и София, а загубите са около 30 на сто като количество в сравнение с миналата година”, коментира кметът Велин Палигоров. По думите му вкусният плод се е превърнал в емблема на селото, тъй като ягодопроизводството е основният поминък на хората. „Ягодите са много чувствителни плодове и тазгодишните дъждове им оказаха голямо влияние”, допълни още той.

Именно заради качеството си тази година осиковската ягода се търгува за около 2-2,20 лева за кг, което е значително по-малко от миналата година, когато се е продавала за 3 лв. Оказва се обаче, че има райони, където само могат да си мечтаят за цена от 2 лв. В град Летница край Ловеч производителите продават ягодите си за 90 ст. или най-много за 1,50 лв. в зависимост от качеството им, споделят производители.

 

За автора

Сродни публикации