Къде изчезнаха дърва за огрев през зимата » Съвети в земеделието

май 25, 2024

Къде изчезнаха дърва за огрев през зимата

Акценти

  • При доставка от обособените централни складове цената скача с 20 - 30 лв. заради включения транспорт и става вече 65 – 75 лв.

Осигуряването на дървесина за отопление става все по-трудно не само за търговците, но и за клиентите

Намаляват дървата предназначени за огрев през зимата. Това наблюдават търговци от различни части на страната. Те не успяват да осигурят нужното за своите клиенти. Към момента само в един пункт за доставка в Монтана има подадена заявка за близо 300 кубика дърва. Проблемът с липсата на дърва засяга не само търговците, но и клиентите. Хората подават заявки за покупка, но дърва няма. Дъждовете през лятото попречиха на много от търговците да влязат в горите и да осигурят нужното количество суровина за огрев. Масово бавят изпълнението на поръчките с по 20-30 дни. Обясняват, че за да ги изпълнят им е нужно сухо време.

Друг проблем, които отчитат е и липсата на достатъчно количество дървесина за родния пазар. Много от дървения материал се изнася за страни като Гърция, Италия и Русия.

Търговци масово търсят дърва и в горските стопанства в различни краища на страната. На места вече са раздадени много по-големи количества спрямо миналогодишните. Югозападното горско стопанство вече е раздало над 30 хиляди кубика с дърва, които са разпределени между 4 400 домакинства. Цените на дървесината са между 36 – 41 лв. на склад в гората. При доставка от обособените централни складове цената скача с 20 – 30 лв. заради включения транспорт и става вече 65 – 75 лв. Драстично по-висока е стойността на нарязаните, нацепени и доставени до врата дърва.

За разлика от тях въглищата не са особено търсена суровина за огрев тази зима. Те се предлагат на цена от 350 лв/т. Това е стойността, на която е приключила търговията им миналата година и е стартирала през настоящата.

дърва за огрев

Очаква се през следващите месеци, когато времето се захлади цената на дървата за огрев да се повиши. Специалисти съветват потребителите да закупят нужните количества, докато времето е още топло и цените са по-изгодни.

 

Сродни публикации