Къде изчезнаха българските плодове и зеленчуци? » Съвети в земеделието

юни 17, 2024

Къде изчезнаха българските плодове и зеленчуци?

Акценти

  • Много от земеделските стопани у нас изпитват трудности не само с покриване на производствените разходи, но и с намирането на работна ръка

Оказва се, че у нас повече от плодовете и зеленчуците по пазарите са внос, а не родно производство. По данни на Националния съюз на градинарите в България чуждестранната стока е 80%, предаде БТА.

Според председателят на УС на Националния съюз на градинарите в България Мариана Милтенова причина за това са падналите дъждове и градушки. Тази пролет те засегнаха много от продукцията в страната и нанесоха сериозни поражения.

Тя обясни още, че производителите на плодове и зеленчуци у нас имат нужда от финансова подкрепа от страна на Министерството на земеделието, храните и горите. Към момента адекватна такава липсва.

Много от земеделските стопани у нас изпитват трудности не само с покриване на производствените разходи, но и с намирането на работна ръка. Все по-малко хора имат желание да се занимавта със селскостопанска дейност, което реално води до сериозни загуби. При липса на работници част от продукцията не само, че може да остане неприбрана, но може и да бъде похабена. Малкото на брой берачи трудно успяват да я реколтират.

Освен всички проблеми в сектор „Плодове и зеленчуци“ производителите отчитат и липсата на контрол върху пазара. Това е една от причините за високия внос на чуждестранна продукця. Тя не само, че е с по-ниско качество, но и подбива цените на родните плодове и зеленчуци.

 

Сродни публикации