Къде е подкрепата за пчеларите в бъдещата ОСП » Съвети в земеделието

септември 29, 2023

Къде е подкрепата за пчеларите в бъдещата ОСП

Акценти

  • Евродепутатът апелира и за повече яснота в политиката за подпомагане на секторите овцевъдство и козевъдство

Този и още интересни въпроси повдигна Момчил Неков преди дни пред своите колеги в ЕП

В ЕП в началото на тази седмица се проведе поредното обсъждане на бъдещата ОСП. Пред колегите си евродепутатът Момчил Неков обясни колко е важно да се осигури финансова подкрепа чрез директно плащане на пчелно семейство за опрашване. Към момента средства в тази насока не са планирани. По думите му, приетият доклад за пчеларския сектор трябва да даде своя принос за изменението на бъдещата ОСП. Към момента около 80 % от растителните видове в Европа биват опрашвани и имат нужда от това.  Именно от този факт е породено и предложението му.

Своята подкрепа Неков изрази и в посока плащанията за напояване. Изключително важно за развитието на селскостопанския сектор е качественото напояване. В страните-членки от Европа това не трябва да бъде проблем. Необходимо е да се предприемат мерки за осигуряването на водния ресурс за всяка от тях.

Европейския парламент - знамена

Евродепутатът апелира и за повече яснота в политиката за подпомагане на секторите овцевъдство и козевъдство. Според него сключените споразумения с трети страни и премахването на квотите ще увеличи натиска върху животновъдите в отделни държави-членки. Вероятността това да доведе до фалити е голяма.

В този ред на мисли депутатът изрази мнението си по различните въпроси, за които все още дискусиите не са приключили.

 

Сродни публикации