Култивиране на Беладона » Съвети в земеделието

февруари 24, 2024

Култивиране на Беладона

Акценти

  • В началото на развитието си растенията се развиват бавно, поради което обикновено посевите с беладона силно заплевеляват

СЪВРЕМЕННА ТЕХНОЛОГИЯ ЗА КУЛТИВИРАНЕ НА БЕЛАДОНА.

 

Стопанско значение.

Като лечебно растение беладоната е позната от дълбока древност. Значението и за лечебната практика непрекъснато нараства. Използват се всички части на растението, които са богати на алкалоиди от тропановата група: корени – 1,3%, листа -1,2%, надземна маса – 0,9%. Основен алкалоид е хиосциаминът – до 90%, който при изсушаване на суровината се превръща в атропин, а съпътстващи алкалоиди са скополамин, алоатропин, норхиосциамин, беладонин, кускигрин и др.

Лечебните препарати от беладоната действат болкоуспокояващо на централната нервна система. Те имат също така и спазмолитично действие и поради това се употребяват за лечение на язви, пясък в бъбреците и жлъчката, при кашлици, бронхити, астма, нощно изпотяване, а в очната практика се използват за разширяване на зениците. Препаратите от корени лекуват тежки мозъчни поражения след енцефалити, употребяват се при болестта на Паркинсон и др. Атропинът заедно с морфина и скополамина са основни лечебни вещества, които се намират във всички аптеки и клиники. България изнасяше над 400 тона беладонова дрога – корени и листа, и можеше да пласира повече от 5000 кг атропинов сулфат.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Сродни публикации