Култивирането на коприва може да бъде печелившо » Съвети в земеделието

октомври 22, 2021

Култивирането на коприва може да бъде печелившо

Акценти

  • За кулинарно иползване се берат нежните върхове на растенията преди развитието на оксалатни кристали в тъканите

Копривата се култивира отдавна в чужбина. Въпреки голямото разпространение на растението като диворастящо 6 цялата страна, култивирането е оправдано поради редица съображения – размножава се лесно на ниско-продуктивни земи, на които не се отглежда нищо друго; чрез култивиране се получава гарантирано чиста продукция; използваеми са и се изкупуват всички части на растението; търсенето на коприва е голямо и постоянно без колебания и изненади; Всичко това гарантира добри приходи и печалби.

 

Ботаническо описание

Копривата (Urtica dioica) е многогодишно тревисто растение с дълги пълзящи и разклонени коренища. Стъблата са неразклонени, покрити 6 парливи власинки. Цъфти от юли до август, а семената узряват през юли – септември и са без период на покой. Копривата е широко разпространена 6 умерените райони на света.

Употребяема част

Възможно е събирането на листа (folia Urtica dioica), корени (radix Urtica dioica), стръкове (herba Urtica dioica) и семена semen Urtice dioica)

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Сродни публикации