Акценти
- За кулинарно иползване се берат нежните върхове на растенията преди развитието на оксалатни кристали в тъканите
Копривата се култивира отдавна в чужбина. Въпреки голямото разпространение на растението като диворастящо 6 цялата страна, култивирането е оправдано поради редица съображения – размножава се лесно на ниско-продуктивни земи, на които не се отглежда нищо друго; чрез култивиране се получава гарантирано чиста продукция; използваеми са и се изкупуват всички части на растението; търсенето на коприва е голямо и постоянно без колебания и изненади; Всичко това гарантира добри приходи и печалби.
Ботаническо описание
Копривата (Urtica dioica) е многогодишно тревисто растение с дълги пълзящи и разклонени коренища. Стъблата са неразклонени, покрити 6 парливи власинки. Цъфти от юли до август, а семената узряват през юли – септември и са без период на покой. Копривата е широко разпространена 6 умерените райони на света.
Употребяема част
Възможно е събирането на листа (folia Urtica dioica), корени (radix Urtica dioica), стръкове (herba Urtica dioica) и семена semen Urtice dioica)