Култивирана шипка » Съвети в земеделието

януари 18, 2025

Култивирана шипка

Акценти

  • Шипката се напада рядко от брашнеста мана, ръжда и черни петна

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ, ИЗПОЛЗВАНЕ И ИЗИСКВАНИЯ. 

Естествените находища на шипката обхващат широк ареал на умерения и субтропичен район на северното полукълбо. Като културно растение е разпространено в много страни, включително и у нас. Създадените културни сортове у нас се отглеждат в предпланинските и планински райони, главно в Южна България до 1000 м надморска височина

Шипката се култивира за изключително високата биологична стойност на нейните плодове Тя превъзхожда всички плодове и зеленчуци у нас по съдържание на витамин С. Плодовете са йогата също на каротин, пектин, дъбилни вещества, органични киселини и др.

Шипковите плодове намират разнообразно приложение: в народната и официална медицина, хранително-вкусовата промишленост и за износ. От тях се произвеждат мармалади, чайове, шипково вино, нектари, концентрати и др. В народната медицина се препоръчват като противовъзпалително средство, при камъни в бъбреците, обща отпадналост, кървене на венците (скорбут, недостиг на витамин С). В официалната медицина шипката се използва за борба с диабета, атеросклерозата, подобрение на имунната система, обмяната на веществата, дейността на костния мозък др.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Сродни публикации