Критична e ситуацията с болестта „син език” » Съвети в земеделието

февруари 25, 2024

Критична e ситуацията с болестта „син език”

Критична продължава да бъде ситуацията с болестта „син език”, а овладяването й става все по-трудно. Освен при овцете заразата вече се е прехвърлила и върху кравите. За това алармира председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов.

Случаите на заразени крави са от омурташкото село Притче. Три добичета са дали положителна проба за „син език”.

Синапов настоява незабавно да се сезира Европейската комисия, защото има опасност заразата да се разпространи и в съседните страни. Българските животновъди искат обезщетения за загубите. За борбата със "син език" бе създаден и кризисен щаб, който заседава в сряда следобед.

В същото време продължава разчистването на труповете на мъртвите животни. 15 специализирани камиона на шуменския екарисаж дневно извозват починалите добичета. Това заяви пред БНР Пламен Петров – началник на отдел "Автотранспорт" в екарисажа.

По думите му най-големите количества в момента се събират от села в общините Антоново и Омуртаг, където поради незнание хората са заравяли труповете на болните животни и така заразата се е разпространила.

Кметът на габровското село Дряново Иван Николов дори е поискал МВР да съдейства за спазване на наложените забрани за движение и паша на преживни животни.

 

За автора

Сродни публикации