Кризата в Украйна и слабите дъждове оскъпяват пшеницата » Съвети в земеделието

юни 20, 2024

Кризата в Украйна и слабите дъждове оскъпяват пшеницата

Кризата в Украйна предизвиква сътресения и повишение на цените на международните пазари на пшеница, пише Financial Times. Опасенията, причинени от напрежението между Москва, Киев и Запада, се добавят към неблагоприятните атмосферни условия в САЩ, които са най-големият износител на суровината в света. От края на февруари досега пшеницата на борсите в САЩ е поскъпнала с почти 20% до над 7 долара за бушел.

Украйна, Русия и Казахстан заедно отговарят за една пета от световния износ на пшеница и са основен доставчик за Северна Африка и Средния изток. Проблеми с доставките от Черноморския регион със сигурност ще доведат до ръст на цените, както се случи през 2010 г., когато Русия наложи забрана за износ заради сушата и слабите реколти. Засега обаче обтегнатите отношения не са довели до забавяне или проблеми с доставките на зърнени храни от Украйна и Русия. "Поскъпването на пшеницата, изглежда, е водено основно от страх, а не от реални проблеми", отбелязва Крис Гад, анализатор в лондонската Macquarie.

 

 

Нормални условия

 

Анализаторите също така отбелязват, че се очаква нормална реколта от зимна пшеница в Украйна, която трябва да бъде събрана през лятото. Повечето семена, торове и пестициди, нужни за пролетните посеви, са поръчани от производителите още преди кризата. "Интервюирахме около 600 средни и малки фермери в Украйна през миналата седмица и не получихме никакви сигнали за възможно намаляване на засетите площи", отбелязва Светлана Синковская от агенция "АПК-Информ" в Киев. Кримският полуостров, който беше присъединен от Русия, произвежда около 800 хил. тона, или 5% от общите добиви на зърнени култури в Украйна.

По-вероятно е рискове за земеделското производство в Украйна да се появят по-късно тази година заради отслабването на националната валута, което ще доведе до оскъпяване на семената, торовете и горивото. Друго притеснение на международните търговци е способността на местните фермери да си осигурят финансиране на разумна цена.

 

 

Слаби дъждове

 

Основен проблем за световния пазар на пшеница в краткосрочен план не е геополитическата нестабилност, а метеорологичните условия. Сушата в южната част на Украйна може да доведе до по-големи рискове за реколтата, отколкото конфликтът с Русия, отбелязва Крис Гад. Слабите дъждове пораждат опасения и за добивите в основните производствени райони на САЩ, Австралия и Източна и Централна Европа, включително Полша и Германия. Последният доклад на щатското земеделско министерство показва, че над половината зимна пшеница в щата Тексас е с ниско или много ниско качество, а едва 11% с добро или отлично. В Канзас над 20% от реколтата е с лошо качество, а една трета – с добро. Същевременно експертите предвиждат 50% шанс през втората половина на годината да се формира климатичното явление "Ел Ниньо", което може да доведе суши и при други големи производители на пшеница като Австралия и Индия. Все пак повечето анализатори не очакват значителен спад на общата реколта спрямо предишния сезон.

 

За автора

Сродни публикации