Кризата в млечния сектор е европейска, не само българска » Съвети в земеделието

юли 24, 2024

Кризата в млечния сектор е европейска, не само българска

В момента в земеделието най-тежко е положението на млечния сектор, но това не е криза само на българския пазар. Ние се намираме в условия на криза на европейския млечен пазар, каза министърът на земеделието и храни Десислава Танева.

Тя посочи два фактора, които доведоха до срив на цените – отпадането на млечните квоти от началото на април и налагането на ембарго върху износа на млечни продукти за Русия.

Още през декември в Брюксел поставихме като страна исканията си за помощ за справяне с тези проблеми, увери Танева и добави: “ЕС приложи няколко инструмента за подкрепа на млечния сектор, защото кризата е европейска, не е само на нашия пазар. Тези мерки обаче не касаеха българските производители на мляко и затова настояваме за европейски финансов пакет от бюджета за кризи. Към момента няма решение по този въпрос.”

Според земеделския министър за справяне с млечната криза е важно в режима за управление на пасища, мери и ливади, по-специално в неговата публична част, земите да се разпределят само между животновъдите.

Държавата не може да гарантира минимална защитна изкупна цена за млякото, но търси механизми да подпомогне производителите, каза още Танева в отговор на исканията на животновъдите, които излизат на национален протест в Димитровград в петък.

Млекопроизводителите настояват спешно да бъдат въведени защитни финансови механизми. За няколко месеца изкупната цена на суровото краве мляко е паднала наполовина и вече е 35-40 стотинки. Само от ценовата разлика фермерите губят по 1000 лева годишно на глава добитък.

 

За автора

Сродни публикации