Краткотрайни превалявания са възможни над северна България » Съвети в земеделието

април 25, 2024

Краткотрайни превалявания са възможни над северна България

Акценти

  • Възможни са локални интензивни валежи и градушки

Днес в 18:54 българско време посрещаме астрономическото лято.

Слънчево и горещо ще бъде времето в страната. В часовете след обяд се очаква да се развива купеста, а над планинските и северните райони – и купесто-дъждовна облачност. На отделни места там е възможно да превали и прегърми.

Възможни са локални интензивни валежи и градушки. Вятърът ще бъде слаб, ориентиран от север. Температурите ще са в интервала от 29° до 34°.

Слънчево ще остане времето и по Черноморието в часовете преди обяд. След това с временни увеличения на облачността ще паднат валежи на отделни места по северното крайбрежие. Вятърът ще е слаб, ориентиран от север. Максималните температури на въздуха ще са между 30° и 32°, а на морската вода – 24°-27°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Над планинските райони ще бъде слънчево преди обяд, а след това ще започне развитието на купеста и купесто-дъждовна облачност. До вечерта на много места ще паднат валежи, придружени с гръмотевици. Вятърът ще бъде слаб от север-северозапад. На височина от 1200 метра максималната температура ще бъде около 23°, а на 2000 метра – около 15°.

Слънчево и топло ще остане времето и в събота. Максималните температури ще превишават 30°, достигайки и над 35° в отделни райони в Горнотракийската низина и източната част на Дунавската равнина. Краткотрайни валежи ще има на отделни места и предимно в планинските райони.

По-късно през неделния ден от северозапад ще започне понижение на температурите. На много места в северозападната част на страната ще започнат краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Те ще продължат в нощта срещу понеделник и в Централна България.

 

Сродни публикации