Кралят на зеленчуците - морковът » Съвети в земеделието

септември 22, 2023

Кралят на зеленчуците – морковът

Акценти

  • Редовната консумация на настъргани моркови, овкусени с масло и сметана, както и морковения сок повишават защитните сили на организма срещу инфекции

Морковите зареждат организма с енергия, здраве и красота.

Още поетите в Рим наричали моркова „краля на зеленчуците“ и пишели в негова чест цели поеми. В наши дни морковите присъстват в менюто на всички хора, които се опитват да водят здравословен начин на живот.

В морковите се съдържа няколко пъти повече провитамин А, отколкото в другите плодове и зеленчуци. Тази удивителна съставка поддържа здравето на сърцето, нормализира кръвта. Подобрява и стимулира работата на черния дроб и бъбреците. А тяхното състояние осигурява добрия вид на кожата и тена й. Освен това в морковите има много калций, желязо, фосфор, йод, мед, кобалт, витамини В1, В2, В9, С, D, E, K, фолиева киселина.

В древни времена са лекували лошо заздравяващи рани и язви. Сокът му са пиели при цистит, бъбречни болести и запек. Тъй като в този зеленчук има и много калий, той е полезен при сърдечносъдови болести. Например след инфаркт на миокарда е изключително полезно да се пие сок от моркови. Морковите са полезни като профилактично средство при анемии и слабо зрение.

Полезни са всички части на този невероятен зеленчук – от корените му до шумата, в която се съдържа много калий. Листата на морковите например са полезни при безсъние, ако наложите на тила си от тях.

Изследвания показват, че храните с високо съдържание на каротеноиди водят до намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Бета каротинът, съдържащ се в морковите, помага за защита на зрението и особено на нощното виждане. След като бета каротинът се превръща във витамин А в черния дроб, той пътува до ретината, където тя го превръща в родопсин – лилав пигмент, който е необходим за нощно виждане.

Каротеноидите са полезни и по отношение на оптималното здраве – приемането на висока доза каротеноиди е свързано с 20% понижение на риска от рак на гърдата в постменопаузата, както и до 50% намаление на риска от рак на пикочния мехур, на шийката на матката, на простатата, дебелото черво, ларинкса и хранопровода.

Изследвания показват, че физиологичните нива, както и приеманите с храната каротеноиди, могат да бъдат обратно свързани с инсулиновата резистентност и високите нива на кръвната захар.

Съдържанието на фалкаринол в морковите спомага за опазване здравето на дебелото черво и води до намаляване риска от рак.

Изследвания показват, че както пушачите, така и пасивните пушачи е необходимо да приемат храни богати на витамин А, като морковите, за запазване на своето здраве, тъй като канцерогена в цигарения дим, наречен бензо (а) пирен, предизвиква дефицит на витамин А.

Витамин В помага за добра памет и способност за концентрация. Той подпомага организма в ежедневната борба със стреса. Витамин Е е друга важна съставка на морковите, която се бори с малокръвието.

Съдържащата се в морковите целулоза помага в грижите за стройна фигура, подпомага отслабването и освобождава тялото от вредните токсини.

Зеленчукът е много полезен за диабетиците, които страдат от дефицит на витамин А. Абсолютни всички части на моркова са полезни, дори зелените листа и корените. Морковът се отличава от другите зеленчуци с повишеното си съдържание на калиеви соли, които са жизнено необходими при проблеми със сърцето, бъбреците и кръвоносните съдове.

 

За автора

Сродни публикации