Край на нелоялните търговски практики и притесненията на производителите » Съвети в земеделието

юли 16, 2024

Край на нелоялните търговски практики и притесненията на производителите

Акценти

  • В текстовете на директивата по категории са разделени различните нелоялни практики

Всяка държава от ЕС ще трябва в най-скоро време да създаде комисия, която да следи прилагането на директивата

Вчера евродепутатите гласуваха директива за ограничаване и забрана на нелоялните търговски практики. С нейна помощ следва да се осигури защита за малките производители и търговци в селскостопанския сектор и хранително-вкусовата промишленост.

В гласуването взе участие и евродепутатът Момчил Неков. Според него успехът на преговорите е истинска революция за европейските производители, случила се в рамките на този парламент.

Промените, които бяха предприети ще ограничат забавянето на плащанията до максимум 60 дни. Големите търговци вече няма да имат право да откажат сключването на писмено споразумение за доставка, а търговските репресии и заплахи ще останат само спомен. Вече ще бъдат недопустими едностранните промени в поръчките, а заедно с тях и „таксата промоция“

Съгласно разписаните в директивата текстове подателите на жалби ще остават анонимни с цел да се премахне страха от предприемане на действия срещу нелоялните партньори.

Според Неков благодарение на документа вече ще може да се гарантира качествено производство, лоялна конкуренция и честни бизнес отношения, които да стъпват на документални изисквания, сигурност и защита.

Той призова всички държави-членки да побързат със създаването на комисия с юридически правомощия, която да следи за прилагането на директивата. Право на всяка страна ще е да разшири обхвата й в националното си законодателство. В текстовете й по категории са разделени различните нелоялни практики.

Предвидено е поне един път в годината да се провежда среща на националните отговорни органи. Ще бъде създаден и уебсайт с информация от страна на ЕК.

В последния месец на миналата година ЕП, Съветът и Комисията  успяха да се споразумеят относно гарантирането на защита на селскостпанските производители в ЕС. Тя има за цел да ги предпази от нелоялните практиките при сключване на сделки. Очаква се и Съветът на министрите на държавите членки да приеме текста. Така директивата ще влезе в сила до края на мандата на настоящия Парламент.

 

Сродни публикации