Кравата Пенка събира българи, македонци и сърби на международен фестивал » Съвети в земеделието

декември 03, 2023

Кравата Пенка събира българи, македонци и сърби на международен фестивал

Акценти

  • Фестивалът е тридневен и ще продължи до 23-ти септември

Международно известната крава Пенка събира стотици българи, сърби и македонци на една обща черга в селото на Майстора – Шишковци.

Тя ще бъде специален гост на тридневния международен фестивал „Балканска черга“, който събира хора от трите държави за девета поредна година.

„Пенка ще бъде главният герой в първия ден от феста. Чрез нея ще се покаже пътят на млякото – от доенето  до приготвянето на сирене, масло и различни млечни продукти. Естествено, че и Пенка ще я почерпим подобаващо, като вече кипи усилена подготовка по посрещането й“. Това каза с усмивка един от организаторите на международния фест.

Това ще бъде първата публична проява на Пенка. Преди два месеца тя стана майка на малкия Джон. Теленцето пък беше кръстено на британския евродепутат Джон Кларк. Той първи се застъпи за Пенка и я спаси от сигурна гибел.

Очаква се тази година на „Балканска черга“ да се съберат над 3000 участници. Те ще покажат завидни танцови и певчески умения. Естествено за всички жители и гости на селото е предвидена богата фолклорна програма, в която ще вземат участие състави от трите държави.

„Започваме на 21 септември, като фестивалът е тридневен и ще продължи до 23-ти. През втория ден ще покажем 80-метрова черга от баници, погачи и зелници, която е достойна за Гинес. С всяка изминала година чергата става все по дълга и това се дължи на огромния интерес от страна на всички участници“, обясни още Крумов.

По негови думи пред всички присъстващи ще бъдат направени и множество демонстрации – месене на баници, приготвяне на традиционния за региона качамак и др. „Тази година отново ще има борби и отново те ще бъдат на мегдана в селото. Най-добрият пък ще получи като подарък агне и естествено парична премия“, издадоха и от кметството в Шишковци, които също са организатори на тридневния фестивал.

 

За автора

Сродни публикации