Корояди нанасят сериозни щети в горските територии » Съвети в земеделието

юли 19, 2024

Корояди нанасят сериозни щети в горските територии

Акценти

  • У нас борбата срещу короядите се състои основно в изнасяне, преработване и обелване на дървесината

Тежката зима създаде условия за разпространение на огнищата в по-високите части на Родопите.

Неясни по размер щети са нанесли корояди, нападнали дърветата по високите части на горските масиви в Родопите. Експерти споделят, че най-опасен е шестзъбият корояд, който напада смърча.

През изминалата година пораженията са били сериозно ограничение благодарение на бързите и адекватни реакции на горските инспектори. Тогава заразената дървесина е събрана, за да се предотврати разпространението на вредителите. Тази зима снеговалежите бяха обилни. По тази причина и дървесната в зоната над 1 100 метра надморска височина са заплаха. Те представляват огнище и може да допринесат за разпространението на короядите.

Към момента се работи на Пампорово, Хайдушки поляни, Касъм дере, Момчиловци. Въпреки снега работата продължава. Когато приключи снеготопенето ще може да се установи и точния размер на поразената дървесина.

За съжаление шестзъбият корояд напада здравите дървета през есента. През зимата поразените не проявяват външни признаци. Чак през пролетта вече си проличава, че дървото започва да съхне.

Там където засегнатата дървесина не е била събрана навреме, короядите са се зазимили в здрави дървета. Очаква се сега през пролетта разпространението им по-лесно да се ограничи. На някои места дървесината вече е установена, затруднения има на по-труднодостъпните терени.

Проблемът при нападенията от корояди е, че у нас все още не са разрешени методите за справяне с упоритите вредители, които се прилагат в други държави. Тук борбата се състои основно в изнасяне, преработване и обелване на дървесината. Важно е при едно такова нападение дървесината да се отстрани от горските територии и да се усвои.

 

Сродни публикации