Кориандър - особености и отглеждане » Съвети в земеделието

септември 23, 2019

Кориандър – особености и отглеждане

Акценти

  • Бактериозата е болест, която се появява при кориандъра и се развива по растенията по време на цъфтеж и узряване

Кориандърът е растение с широкоспектърна употреба. На места основно се използват плодовете му, а на други – листата и корените. То се отличава със съдържанието си на етерично масло. В плодовете то е сравнително ниско и достига едва 1,2 %. В състава на растението влизат още: около 50-60% линалол(линалоол), пинен, гама-терпинен, мирцен, камфен, феландрен, алфа-терпинен, лимонен и цимен.

Често етеричното масло, което се получава от плодовете влиза в производството на различни парфюми и козметични продукти.

Широко приложение плодовете на кориандъра намират в кулинарията и по-специално в производството на колбаси и в консервната промишленост.

При употребата им се получава и страничен продукт наречен кюспе. Той има висока хранителна стойност и се използва за изхранване на селскостопански животни.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Сродни публикации