Консумирайте босилек, за да сте здрави и с красива кожа » Съвети в земеделието

юни 02, 2023

Консумирайте босилек, за да сте здрави и с красива кожа

Акценти

  • Добавяйки босилек в храната си бихме могли да понижим нивото на стреса

Босилекът е мощно средство за борба с главоболието.

Лятото е сезонът на изобилието от плодове, зеленчуци, свежи подправки, салати и коктейли. Често в рецептите си добавяме различни билки и подправки.

Босилекът все повече навлиза в кулинарията ни. Той се отличава със своите лечебни свойства не само като подправка, но и като компонент  в алтернативната медицина. В хранителния му състав влизат минерали като: желязо, калий, калций, магнезий, манган, натрий, фосфор и други. Той е витаминозна бомба и съдържа големи количества витамин А, С, К1 и част от групата В.

Босилекът е известен със своите антибактериални и противовъзпалителни свойства.

Маслото от босилек подобрява храносмилането, облекчава респираторните заболявания, дихателните проблеми, инфекциите, действа противогъбично. То е влияе благотворно върху кръвообръщението, като подобрява циркулацията на кръвта.

Действа много добре за облекчаване на болките в главата. Използва се за лечение на артрит, рани, травми, изгаряния и отоци.

Добавяйки босилек в храната си бихме могли да понижим нивото на стреса, а маслото от билката ще засили ефекта на успокоение.

Маслото от босилек е много подходяща съставка за различни маски и мехлеми за лечение на кожни проблеми или просто за тонизиране кожата на лицето. Благодарение на него може да се предпазите от поява на акне и обриви.

Босилекът е известен и с това, че предотвратява заболяванията и инфекциите в устната кухина, той бързо облекчава раздразнените венци.

 

Сродни публикации