Констатирани са нови случаи на бруцелоза при животни » Съвети в земеделието

юни 25, 2022

Констатирани са нови случаи на бруцелоза при животни

Акценти

  • Човек може да се зарази след контакт с болно животно и при консумация на продукти от такова.

Отчетени са положителни проби при овце, свине и кучета в първичното огнище на болестта.

След като през септември 2018 г. в с. Вуково, обл. Кустендил беше обявено първично огнище на бруцелоза, БАБХ констатира нови случаи на заболели животни на същото място.

След прилагане на оздравителни мерки, от Българската агенция по безопасност на храните са провели нови изследвания. В резултат на това на 17 февруари 2019 г. са отчетени положителни проби за бруцелоза при овце, свине и кучета. Животните в обекта са евтаназирани по хуманен начин.

Важно е да се знае, че бруцелозата е опасна зооноза. Тя се предава се от животни на хора. Човек може да се зарази след контакт с болно животно и при консумация на продукти от такова. Опасни са месо и мляко, преминали през недостатъчна термична обработка. Поради тази причина е наложително болните животни да бъдат умъртвявани.

В тази връзка продължават и дейностите по дезинфекция на двора, помещенията и инвентара в животновъдния обект. Извършват се епизоотично проучване за проследяване източника на инфекцията и инвентаризация на обекта. При необходимост ще се направят допълнителни серологични изследвания на останалите животни в населеното място.

За предприемане на мерки по компетентност е уведомена и Регионалната здравна инспекция – Кюстендил.

 

Сродни публикации