Компенсират пчелар за среща с мечка » Съвети в земеделието

май 30, 2024

Компенсират пчелар за среща с мечка

Пчеларят от Карлово, който дебна часове наред мечката, съсипала кошерите му, ще бъде обезпечен от екоминистерството.

Ведомството ще изплати щетите от набезите на кафявия звяр. Освен това на пчеларя ще бъде помогнато за инсталирането на специална ограда, която да предотврати бъдещи нападения, изтъкнаха от министерството на околната среда.

"Ще направим всичко възможно, което е в юрисдикцията ни, за да запазим карловската мечка и едновременно с това да съдействаме за компенсиране щетите на пострадалия от нападението й пчелар. Предвид естеството на оградата, мястото и поведението на животното, експертите считат, че проблемът с набезите на мечката в кв. „Сушица“ може да бъде решен чрез поставянето на електропластир", обясниха от екоминистерството.

Инспекторите на регионалния инспекторат вече са направили проверка на мястото, за да установят какъв е размерът на щетите и мерките, които следва да бъдат предприети, за да се защити имуществото на пчеларя. Според тях причината за набезите на младата мечка са, че е била изтласкана от по-възрастните екземпляри от високите части на планината.

Кафявият звяр нахлу в стопанството на пчеларя и преобърна няколко кошера миналата седмица. След това мъжът реши да причака звяра в колата си. Така той видя със собстевните си очи как мечката вилнее в двора му и дори успя да я подплаши с фаровете на колата си.

 

За автора

Сродни публикации