Комисия избра нов терен за загробване на животните край Бръшлен » Съвети в земеделието

ноември 30, 2023

Комисия избра нов терен за загробване на животните край Бръшлен

Акценти

  • Днес трябва да започне евтаназирането на животните в свинекомплекса в Бръшлен

Той е достатъчно отдалечен от жилищните и производствените райони.

Забавянето в избора на терен за загробване на животните край свинекомплекса в село Бръшлен приключи. Комисия, включваща представители на Басейнова дирекция, екоинспекцията и Българската агенцията по безопасност на храните одобри избраното място, предаде БНТ.

По информация на зам. областния управител на област Русе Свилен Иванов, още преди година общинският кмет с събрал комисия с всички институции, които са заинтересовани и имат отношение по това. С протокол е определен и терена за загробване.

Вчера, на 25 юли 2019 г., собственици на складови и производствени помещения в близост до избрания терен излязоха на протест. Те бяха притеснени тъй като до него има цех за сушене на плодове, за производство на биохрани, фуражи, птицеферма с 40 000 животни и вододайна зона.

Днес експертната комисия взе решение и промени мястото за загробване на животните, за да стартира евтаназирането им. Одобреният вече терен е достатъчно отдалечен от жилищни и производствени райони.

Д-р Георги Дяков, директор на Областна дирекция по безопасност на храните, обясни, че проблем в комуникацията между местните власти и земеделците в района е създал това напрежение.

 

Сродни публикации