Колят болни животни в полска кланица » Съвети в земеделието

август 11, 2022

Колят болни животни в полска кланица

Акценти

  • Скрита камера заснела потресаващи кадри в малка полска кланица

Кравите не могат да стоят сами на краката си, но по документи месото им е годно за консумация

Истински пример за неспазване на ветеринарните изисквания излезе на яве с помощта на скрита камера. Устройството е било поставен в малка кланица в Полша и е записало потресаващи картини. От видеото става ясно, че в обекта са внасяни и продавани болни животни. Всеизвестен факт е, че страната е сред топ износителите на месо. Въпросът е качествено ли е то?

На филма ясно се вижда, че животните са в много тежко здравословно състояние. Те са теглени с автомобили или влачени с лебедки до кланицата, защото не са били в състояние да стоят на краката си. Видеото е снимано в кланица в централната полска област Мазовия, съобщава „Гардиън“.

Липсата на ветеринарен контрол е нарушение на основните стандарти. Самото клане най-вероятно се извършва през нощта. Задължение на работниците е да отстраняват доказателствата за влошеното здравословно състояние на  животните. Те премахват всякакви възпаления, тумори и каквито й да било белези доказващи или провокиращи съмнение относно здравето на говедата. Отстраняват се и всички белези, които показват, че заради болест животните са се залежали за по-дълъг период от време.

Тези практики на незачитане на ветеринарните изисквания сериозно заплашват общественото здраве. По тази причина експерти апелират за светкавична реакция. Полското правителство трябва да предприеме необходимите действия и да уведоми незабавно останали държави от ЕС.

По оперативни данни за 2017 г. износът на телешко месо от Полша е бил в размер от 415 млн. кг. Стойността му в парично изражение надвишава 1,5 млрд. долара

В края на миналата година полски разследващи журналисти са успели да влязат под прикритие и лично да видят нарушенията. В продължение на близо три седмици репортер е записвал случващото се в кланицата. Там са липсвали квалифицирани ветеринари, а служителите са били тези, които е трябвало да бележат труповете на животните като годни за консумация. Репортерът е докладвал още, че ветеринарят, който е трябвало да следи за годността на месото просто е разписвал документите. Само в рамките на три нощни смени служителят под прикритие е преброил 28 животни, които били толкова зле, че не можели сами да стоят на краката си.

 

 

Сродни публикации