Колорадски бръмбар нападна ранните картофи в Пловдивско » Съвети в земеделието

септември 27, 2023

Колорадски бръмбар нападна ранните картофи в Пловдивско

Акценти

  • При доказан ПИВ да се извърши пръскане на ранните картофи срещу възрастното, преди масовото му яйцеснасяне

Колорадски бръмбар е нападнал ранните картофи в Пловдивско.

Първо поколение от неприятеля масово се е намножил, като най-засегнати са насажденията в община Марица.

Прагът на икономическа вредност е от поникване до 10-15 см височина на растението – 10% заселени гнезда, а при 15-25 см височина на растението – 5 бр. възрастни/100 растения, пише „Марица“.

Нападение от кафява /листна/ ръжда се наблюдава по долните етажи на посевите с пшеница и ечемик. Да се водят редовни обследвания и при доказан праг на икономическа вредност да се третиране срещу патогена. Прагът на вредност е: 5% нападната листна маса, във фенофаза 1-2-ри възел; 5% нападната листа маса под флагов лист, във фенофаза поява на флагелния лист – цъфтеж. ж

Установени са и вредна житна дървеница, която е икономически най-опасният неприятел по пшеницата, както и обикновена житна пиявица.

Възрастните на дървеницата смучат сок от долната част на централното стъбло или от страничните братя. Централният лист пожълтява усуква се и изсъхва. По-късно нападат връхните части на неизкласилите растения. Към третиране да се пристъпва, само при доказана плътност. ПИВ: 4:1бр./кв. м. при нормален посев и благоприятни климатични условия; 2 бр./кв. м при суха и топла пролет и редки посеви; 1 бр./кв. м. за семепроизводните посеви. ПИВ на пиявицата ПИВ е 20% унищожена листна маса, във фенофази изкласяване, или 1 брой ларви на флагов лист. Масовото излюпване обикновено съвпада с изкласяването на растенията. Повредите обичайно са на “хармани”.

С трайното затопляне на времето през месец май предстои изнасяне на зеленчуковия разсад на полето. Това е свързвано с рутинни, растително защитни практики. Непосредствено преди изнасяне на готовия разсад, да се извърши задължително предпазно пръскане комбинирано срещу листни въшки и трипс.

 

За автора

Сродни публикации