Колко ще ни струва зимнината тази година? » Съвети в земеделието

май 26, 2024

Колко ще ни струва зимнината тази година?

Акценти

  • Цената на едро на корнишоните сега е 1,18 лв/кг, а през същия период на 2018 г. е била – 1,40 лв/кг.

Според данни на Държавната комисия за стокови борси и тържища тази година цените на някои зеленчуци са се понижили спрямо отчетените през 2018 г.

Килограм оранжерийни домати сега се продават по 1,61 лв., а миналата година са стрували 1,67 лв. Полските домати са по-изгодни и струват само 1,21 лв/кг.

За съжаление на потребителите по пазарите у нас се предлага предимно чуждестранна стока, внос от Турция. На най-голямата софийска борса турските домати струват между 1-1,20 лв./кг.

Тази година много от земеделските стопани споделят, че нямат достатъчно работници и продукцията им ще остане неприбрана по полето. Това е загуба не само за тях, но и за българския потребител.

Проблем е, че и преработвателните предприятия у нас работят предимно с вносна суровина. Това допълнително утежнява ситуацията за родните зеленчукопроизводители. Въпреки, че големите фирми не са доволни от качеството на турската стока, те я предпочитана заради разликата в цените. Така производствените им разходи остават по-ниски, а печалбата след реализиране на крайния продукт – по-висока. От това в крайна сметка страда най-много крайният потребител, които плаща за продукт с не толкова добри вкусови качества. Много от чуждите плодове и зеленчуци са третирани с препарати и това си личи по вкуса им, споделят преработватели и потребители.

Към момента цената на килограм български червени чушки е между  – 0,80 – 1,40 лв. Македонските пък струват – 1,70 лв./кг.

Цената на едро на корнишоните сега е 1,18 лв/кг, а през същия период на 2018 г. е била – 1,40 лв/кг.

Зелето тази година е изключително изгодно. То се предлага на цена, каквато не е отчитана през последните четири години. Килограм от него струва само 0,45 лв.

При тези цени приготвянето на зимнината тази година може да ни излезе далеч по-изгодно. Зеленчуците са доста по-евтини спрямо година по-рано, само при захарта и оцета има повишение. Сега цената на захарта е 1,26 лв/кг, а на бутилка оцет – 1,46 лв.

 

Сродни публикации