Колко ще ни струва българското агнешко месо за празниците » Съвети в земеделието

ноември 27, 2021

Колко ще ни струва българското агнешко месо за празниците

Акценти

  • В специално отворено писмо производители призовават търговските вериги да продават българско месо за празниците

Животновъдите съветват потребителите да избират българското и да четат етикетите.

Различни проверки провеждат не само експерт на БАБХ, но и „Активни потребители“. Животновъди и производители на козунаци споделят тревоги и разказват какви са разминаванията в състава и качеството на продуктите, които консумираме.

В тази връзка е и препоръката на животновъдите тази година да избираме българското месо. То се отличава със син печат. Така ще стимулираме родното производство и търговията.

Новите изисквания, които създават възможност за информиран избор при покупка могат много да помогнат на потребителите. Вече са подадени сигнали за недобросъвестни търговци, които се опитват да спечелят за сметка на потребителите.

В специално отворено писмо производители призовават търговските вериги да продават българско месо за празниците.

Животновъдите очакват на пазара да бъдат пуснати македонски месни продукти, но предлагани като български. С цел сигурност и гарантиране на качеството стопаните препоръчват покупката на меса от родните ферми.

Очаква се тази година да няма разлики в цените на месото. Сега в стопанствата у нас агнетата се предлагат на цена от средно 6 лв/кг живо тегло. От кланиците месото излиза от 11-13 лв/кг.

 

Сродни публикации