Колко трудно е законното изграждане на оранжерия » Съвети в земеделието

май 18, 2022

Колко трудно е законното изграждане на оранжерия

Акценти

  • Разходите за проектиране се равняват на 50% от тези за изграждането на оранжерия

Стопаните искат промени в Закона за устройство на територията.

Земеделски производители в Петричко-Санданския регион алармират, че законовите ограничения за изграждането на оранжерии затрудняват производството на зеленчуци. Процедурата по изграждане на подобно съоръжение е урегулирана от Закона за устройство на територията. Любопитното е, че оранжериите попадат в пета категория заедно с хотелите, магазините и други масивни постройки. За всички тях процедурата за изграждане е една и съща. Самият процес по изпълнението й е изключително скъп и тромав за повечето от земеделските производители. Именно по тази причина и много от стопаните у нас не могат да кандидатстват за еврофинансиране. Интересното е, че ако законовите изисквания не са спазени, то съществуващите вече оранжерии са незаконни. Тук е и проблемът.

Земеделци споделят, че разходите за проектиране се равняват на 50% от тези за изграждането на оранжерия. На страната на стопани застават местните и регионални власти. В тази връзка е внесено писмо до МРРБ и ресорната парламентарна комисия с искане за промяна в законовите изисквания.

За успелите да финансират и изпълнят нормативните изисквания за изграждане на оранжерии възниква и друг проблем – покриването на разходите за поддръжката им. За използваните суровини и гориво за отопление преференциални цени няма.

 

Сродни публикации