Колко тона негодна храна е конфискувала БАБХ през миналата година » Съвети в земеделието

юни 20, 2024

Колко тона негодна храна е конфискувала БАБХ през миналата година

Акценти

  • По данни на БАБХ за 2019 г. са конфискувани и бракувани 216 хил. кг храни

За последната година БАБХ конфискува тонове негодна храна.

Според д-р Любомир Кулински от Българската агенция по безопасност на храните е трудно да се изчисли колко от негодното месо от последната акция в Плевен е попаднало в търговската мрежа, защото няма никакви етикети и информация за него. Той увери, че храната на българския пазар е безопасна.

По данни на БАБХ за 2019 г. са конфискувани и бракувани 216 хил. кг храни, от които почти 650 са в литри. 424 бр. от тях с животински и неживотински произход и 5 млн. броя яйца. От БАБХ уверяват, че негодното месо от Плевен не е достигнало до потребителите.

В страната са извършени 173 078 проверки и са затворени 68 обекта.

Кои са най-ударните акции през изминалата година?

Април 2019 г.

64 т храни с неясен произход бяха иззети от НАП и Агенцията по храните от складове на фирма, действала на територията на почти цялата страна – София, Видин, Русе, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково, Пловдив, Благоевград.

29 август 2019 г.

Арестувани 7 души в БАБХ в Бургас, разследвана е ОПГ, занимавала се със събиране на такса спокойствие. Сред задържаните беше и директорът на областната дирекция на д-р Георги Митев, един началник на отдел, инспектори специалисти от Областната дирекция.

4 декември 2020 г.

Хранителни продукти и суровини без документи за произход бяха установени в различни обекти на дистрибутори на фирма за производство на млечни продукти, занимавала се с вноса и износа им за ЕС и за трети страни. Проверени бяха редица складове в цялата страна.

18 февруари 2020 г.

Над 6 т месо иззе полицията в Плевен. В един от складовете са установени 63 л течност, наподобяваща ракия. В останалите складове са намерени близо 50 т месо – свинско, пилешко, агнешко, част от него с изтекъл срок на годност, а друга без маркировка и етикети.

19 февруари 2020 г.

Затвори предприятие за птиче месо в Луковит, за унищожаване бяха насочени 82 т птичи продукти – те бяха с изтичащ срок на годност, а за обработката на месо е нямало регистрация по закон.

Кирил Вътев от Асоциация на месопреработвателите застана зад идеята, че БАБХ има прекалено много контролни функции и не успява да хване всички нарушители навреме. Необходимо е да се създаде Закон за браншовите организации.  Ако има такива, които да следят за качеството, няма да има и такса спокойствие, смята той.

„Браншовите организации извършват този контрол, защото те пазят доброто име на производителя, доброто име на марката. На България й липсва закон за браншовите организациите. Според закона членството трябва да е задължително и тя да е една и да извършва контрола. Не е възможна такса спокойствие в такъв случай, защото контролът се извършва между конкуренти“, обясни Вътев.

 

За автора

Сродни публикации