Колко пари за селските райони и рибарство можем да загубим » Съвети в земеделието

април 25, 2024

Колко пари за селските райони и рибарство можем да загубим

По-голяма част от парите по оперативните програми на ЕС за миналия период вече са изплатени в България, но остават рисковете от сериозни загуби по тези за развитие на селските райони и за рибарство. Това става ясно от съобщение на Министерския съвет, изпратено в последните дни на миналата година. Общо за целия период от влизането на страната ни в ЕС досега са разплатени 11.8 млрд. лв. на български бенефициенти, а отделно 4.7 млрд. лв. са отишли за земеделски и рибарски фондове. Сумите не са пълният обем, който е можело да бъде усвоен – за земеделските и рибарските фондове те са 74.3% от него, а общо за останалите е 76.7%. От правителството напомнят, че плащания за вече договорени средства по оперативните програми ще има до края на тази година.
Като успех се отбелязва намалената прогнозна стойност на парите, които могат да бъдат изгубени. Засега очакванията са да бъдат изгубени около 64 млн. евро за "Развитие на селските райони" и "Рибарство". Преди няколко месеца прогнозите бяха за значително по-големи загуби, припомнят от Министерския съвет.
От правителството заявиха, че парите, които ще се загубят, зависят от окончателния размер на сумите, изпратени като искания към Европейската комисия. Точните суми трябва да станат ясни около април тази година, когато ЕК ще каже с колко ще се намалят парите по проблемните оперативни програми. Очакванията на правителството са през новия период, който ще продължи до 2020 г., да може да се кандидатства съвсем скоро. До края на годината трябва да бъдат сертифицирани оперативни програми за 2.5 млрд. евро европейско финансиране, отделно от доплащанията от националния бюджет.

 

За автора

Сродни публикации