Колко пари губим, ако не използваме земеделските си земи » Съвети в земеделието

май 26, 2024

Колко пари губим, ако не използваме земеделските си земи

Акценти

  • Съгласно ЗСПЗЗ всеки земеделски стопанин, на който са му предоставени "бели петна" е длъжен да заплати за тях рента

Имате ли земеделска земя, която не обработвате?

А може би сте позабравили, че я имате? Или не искате да се занимавате? Във всеки от тези случаи обаче вероятно губите пари, за които дори не подозирате – защото тази се дава под рента и аренда, а рентите са изключително ниски.

Това твърди в свой анализ Института за политики и развитие (ИПР).

Според анализа, всичко става напълно законно – чрез режима на т.нар. „бели петна“ по отношение на земеделските земи. Това е механизъм, който дава право на земеделските производители по административен път да получат и обработват чужда земя, въпреки че нямат договор със собствениците.

Въз основа на това те получават и право на европейска субсидия. Казано по-просто – ако вие сте собственик и не се интересувате от земята си или не знаете, че трябва да полагате специфични грижи (т.е. не подавате годишна декларация, както ви задължава законът), то тя се разпределя служебно към земеделски производители, които печелят от нея, вместо вас, коментират експертите на института.

Съгласно ЗСПЗЗ всеки земеделски стопанин, на който са му предоставени „бели петна“ е длъжен да заплати за тях рента. Сумата се внася в специална банкова сметка за чужди средства, управлявана от съответната областна дирекция „Земеделие“. Дължимата от арендатора сума е в размер на средното рентно плащане за декар за съответното землище.

Всеки собственик на земя, която е дадена под аренда или рента по този начин, може да отиде на място в общинската служба „Земеделие“ по местонахождение на имота и да подаде заявление, с което да изиска да му се изплатят събраните суми за неговите „бели петна“. Проблемът е, че процедурата е времеемка и сложна и рядко някой го прави. А дори и да го направи, ИПР твърди, че ще вземе средно 50% по-малко, отколкото би взел при отдаване под аренда или на рента на пазарен принцип.

И причината е, че приетият механизъм е да се дава рента на база средното ниво в цялата страна, а не на база какви са пазарните реалности в дадена област.

За различните области в България обаче има големи разлики и в размера на рентата. Изчисленията на ИПР са, че най-много губят собственици на земя във Варненско, Добричко, Монтанско и Силистренско – почти по 30 лева на декар! Общата сума на загубите от неплатени ренти задминава 25 – 30 млн. лв. – става въпрос за тези области. Най-малко загуба има в Благоевградско – под 5 млн. лева. В София-град и София-област загубата може да е 20 млн. лева. ИПР казва и, че има случаи с измами за „бели петна“. Арендатори изготвят фалшиви договори за наем и ги регистрират в общинските служби „Земеделие“.

Към днешна дата, по неофициални данни, се счита че между 10 и 15 млн. декара българска земеделска земя се обработват по силата на фалшиви договори за наем или аренда. Това представлява 10% от територията на България и 20% от българската земя със селскостопанско предназначение.

Пълният доклад можете да прочетете ТУК!

 

За автора

Сродни публикации