Колко опасни са захарта и подсладителите » Съвети в земеделието

юли 15, 2024

Колко опасни са захарта и подсладителите

Акценти

  • При консумация на 2 и повече напитки със захар всеки ден рискът от ранна смърт се повишава с 21%

Ежедневната консумация на напитки със захар или подсладители драстично увеличава риска от преждевременна смърт.

Здравословното хранене е тема, която вълнува все повече хора. Различни теории, диети и проучвания дават богата информация за желаещите да подобрят здравето си.

Екип от учени от Харвард е направил мащабно проучване за влиянието на захарта, която консумираме. В много от пакетираните храни и напитки количествата са повече от високи и много над допустимите здравословни норми. В домашните ястия, тази съставка може лесно да се замени с различни подсладители.

Учените са проследили как се променя нивото на риска от ранна смърт, причинена от сърдечно-съдови заболявания или рак. Установено е, че ежедневната консумация на 4 и повече газирани напитки, в които има заместител на захарта, повишава сериозно риска от смърт при жените.

В изследването са участвали 80 647 жени и 37 716 мъже. Експериментът с женско участие е започнал от 1980 г. и е продължил до 2014 г. Хранителните навици и здравословното състояние на мъжете са наблюдавани от 1986 г. до 2014 г. Всички участници са дали подробна информация за начина си на живот, навиците си и здравословното си състояние. То е проверявано на всеки две години.

Какви били резултатите?

Цифрите показали, че ако за месец се консумират от 1 до 4 напитки, които съдържат захар, то риска от преждевременна смърт нараства с 1%. При брой на напитките между 2 и 6 рискът вече скача на 6%. Ежедневната консумация на 1-2 напитки сериозно повишава опасността с цели 14%. При консумиралите по 2 и повече напитки всеки ден е установено, че рискът от ранна смърт е с 21% по-висок. Интересното е, че при жените връзката между риска и консумацията на напитки е била много по-ясно изразена спрямо отчетената при мъжете.

Въз основа на събраните данни учените стигнали до извода, че сърдечно-съдовите заболявания са били основната причина за ранната смърт. Резултатите показали, че дори замяната на захарта с други подсладители създавала опасност за здравето. Тя намалявала с малко риска от преждевременна смърт, но не го елиминирала. Прекомерната употреба на подсладители също сериозно застрашила здравето на изследваните групи мъже и жени.

 

Сродни публикации