Колко дървесина губим заради незаконна сеч » Съвети в земеделието

юни 20, 2024

Колко дървесина губим заради незаконна сеч

Акценти

  • В базите за съхранение на незаконно добити материали са задържани 30,5 куб. м дърва за огрев от дъб, акация, топола и върба

Много на брой и по вид са установените нарушения на Закона за горите

Незаконна сеч, съхранение и транспортиране на дървесина са установили служители на РДГ – Русе, Велико Търново, Берковица и Пловдив. Това съобщиха от пресцентъра на

Случайно или не кражбите се въртят около 50-60 куб.м. дървесина

При проверка в горските територии служители на Регионална дирекция по горите – Русе са установили незаконно извършена сеч. Дървеният материал е бил без маркировка и без издадено разрешение да добив. Откритата дървесина е в размер на 59,20 пространствени куб. м. Тя е била, наредена на фигури на място. Иззета е, а за случая е уведомена Районна прокуратура – Дулово.

С товарен автомобил в землището на с. Нова Черна, общ. Тутракан, са превозвани 6 кубика немаркирана и непридружена с превозен билет дървесина. Превозното средство е конфискувано. Образувано е и досъдебно производство.

По време на друга проверка, извършена на 31 октомври 2018 г. на седем частни адреса в гр. Павликени са открити около 60 кубика дърва за огрев. Те са били без маркировка и превозен билет. На нарушителите са съставени 6 акта по Закона за горите. Образувани са досъдебни производства. Незаконно съхраняваната дървесина е задържана.

Подобно по обем количество дървесина беше задържано от горски инспектори на РДГ – Берковица. При проверка в землището на с. Митровци, общ. Чипровци те са задържали 54 пр. куб. м дърва за огрев. Дървесината отново е била без контролна горска марка и придружаващ превозен билет. Товарният автомобил, с който е транспортирана част от дървесината е конфискуван, а по случая е образувано досъдебно производство.

На 31.10.2018г. горски инспектори от Регионална дирекция по горите – Пловдив, съвместно с органите на МВР, екипи от Сектор „Специализирани полицейски сили” – Пловдив и служители на ДГС Хисар, извършиха масирани проверки по спазване разпоредбите на Закона за горите. Масирани проверки на територията на с. Дълго поле, с. Ръжево конаре, с. Долна махала и с. Бегово – Община Калояново, с. Красново и с. Кръстевич – Община Хисар бяха извършени на 31 октомври. По време на акцията 88 частни имота бяха проверени. Съставени са 9 акта за установяване на нарушения на Закона за горите за съхранение на незаконно добита дървесина.

В базите за съхранение на незаконно добити материали са задържани 30,5 куб. м дърва за огрев от дъб, акация, топола и върба.

За дърва някой ходи на разходка по туристическата пътека

Проверен е сигнал за незаконна сеч по пътека между х. Свобода и х. Преспа в землището на с. Манастир. Установено е, че е извършена сеч на 81 броя немаркирани в основата дървета в горска територия, стопанисвана от горска кооперация. Територията граничи с туристическата пътека между хижите и съвпада със съществуващ тракторен път. За дървесината няма издадени разрешителни за сеч. Установено е от интернет базираната система на ИАГ, че няма издавани позволителни за сеч.

Незаконно усвоената дървесина е в размер на 95 плътни куб. м обла строителна дървесина от смърч и 9 плътни куб. м дърва от смърч и бук.

 

Сродни публикации