Колективен иск за 15 млн.лв. готвят овцевъди и козевъди » Съвети в земеделието

юни 17, 2024

Колективен иск за 15 млн.лв. готвят овцевъди и козевъди

Акценти

  • 1800 са фермерите готови да се обединят в защита на своите интереси
  • Действащата до сега наредба е нанесла не само преки, но и косвени щети

След решението на Върховния административен съд за отмяна на чл. 23 на Наредба № 3 от 2015 г. за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания овцевъди и козевъди от цялата стана се обединяват около идеята да заведат колективни искове срещу Министерството на земеделието, храните и горите за пропуснати ползи в размер на 15 милиона лева годишно.

1800 са фермерите готови да се обединят в защита на своите интереси. Според тях действащата до сега наредба е нанесла не само преки, но и косвени щети. От една страна заради невъзможността да се получават директни плащания за животни, които не дават мляко, макар и още да не са в разплодна възраст, а от друга – ограничението да се продава мляко само и единствено на мандри. Фермерите смятат, че именно тези изисквания са били причината цената на млякото да се срине с повече от 40% спрямо тази от 2016 г.

Към момента литър овче мляко се изкупува за 0,90 лв. като това е ценовото дъно за последните няколко години.

Отменените ограничения на Наредба № 3 много силно са ощетили най-малките, дребните и средни фермери. Техните ресурси за съхранение на мляко са сравнително ограничени поради липсата на необходимата хладилна техника. Само във Великотърновска област засегнатите фермери са над 100.

 

Сродни публикации