Кой ще бере плодове и зеленчуци след Брекзит » Съвети в земеделието

октомври 03, 2023

Кой ще бере плодове и зеленчуци след Брекзит

Акценти

  • Планирано е около 2 500 работници годишно да получават работни визи за по 6 месеца

Сезонните работници напускат Веикобритания, за да осигуряват прехраната си на друго място

Недостигът на работна ръка е проблем, който засяга не само нашата страна, а и много други в Европа. Учени от Великобритания дори създадоха роботизирана система за събиране на меки плодове, която да може да замести човешкия труд. Това е едно от решенията им за справяне с проблем. За съжаление докато роботът за бране на плодове намери масово приложение фермерите в страната ще трябва да прибират реколтата си по друг начин.

Кога роботи ще започнат да берат ягоди

Според нова пилотна схема след Брекзит производителите, които отглеждат плодове и зеленчуци ще имат възможността да наемат имигранти извън ЕС. Така отливът на сезонни работници от България и Румъния няма да бъде толкова осезаем. Очаква се от началото до края на 2019 г. програмата да работи пробно. Планирано е около 2 500 работници годишно да получават работни визи за по 6 месеца. Много от стопаните във Великобритания са притеснени заради невъзможността да прибират реколтата си. Голяма част от сезонните им работници се насочиха към работа в други държави след проведения референдум за Брекзит.

щайга с ябълки

Очаква се пилотната програма да заработи по време на „преходния период“ след Брекзит. Изпълнението й ще бъде стриктно следено, като целта е да не се допуска нарушение. Ще се следи дали при изтичане на визите имигрантите се връщат в страните си. Ако това не се случва е възможно и прекратяване на схемата.

 

Сродни публикации