Кой спечели от субсидиите за купуване на земеделска техника » Съвети в земеделието

юли 13, 2024

Кой спечели от субсидиите за купуване на земеделска техника

Покупката на нова земеделска техника за селските стопанства, която се субсидира по ПРСР, също често беше посочвана като проблемен въпрос. От една страна това е мярката, която предизвиква най-силен интерес и към нея се насочват много кандидати. Във миналия период бюджетът й надхвърли 1 млрд. лв., като в последния момент преди затварянето на програмата към мярката беше добавен неизползвания ресурс от други мерки в размер на 62 млн. евро. От друга страна обаче от този инструмент се възползваха най-добре не земеделските производителите, а дилърите на селскостопанска техника.
В предишния период на прилагане на програмата фермерите трябваше да подават по три оферти от различни производители и вносители, за да се определи на каква цена те могат да придобият техниката, която искат. „За никой не е тайна, че писането на оферти беше станало масов спорт, за да се осигурят трите от комплекта“, казва зам. министъра на земеделието Васил Грудев. Тези оферти обаче обикновено са се подавали на завишени цени. Ето защо и България трудно успяваше да обясни на европейските одитори защо цената на един актив – като трактор или комбайн в страната е с 20% от Холандия например. Дори експертите на ЕК обаче не успяват да стигнат докрай в тези разсъждения, защото въпреки запитванията до производители, политиката за местния пазар се определя само от местните дистрибутори.
В новия период управляващият орган на програмата решава да промени подхода като създаде електронна база данни с референтни цени за различните активи, които могат да се придобият със средства от ПРСР. МЗХ и ДФЗ се обръщат към всички вносители на техника да помогнат създаването на базата данни. Какво се получава?
„След като стартирахме тази платформа, средно цената на земеделската техника беше завишена с между 10-15% спрямо цената на земеделската техника отпреди да започнем изграждането на референтната база данни. Това доведе до факта, че колегите от фонд Земеделие само трябваше да извършват проверки и анализ и да коригират цените,което създаде допълнителни разходи на време и несигурност за бенефициентите“, обяснява Грудев.
След тази корекция, по думите на Румен Порожанов, цените в базата данни са свалени с 20-30%, което е и в рамката на търговската отстъпка на дистрибуторите.

 

Сродни публикации