Кой празнува имен ден днес » Съвети в земеделието

април 25, 2024

Кой празнува имен ден днес

Акценти

  • Днес имен ден празнуват всички с името Христина, Христин, Кристина, Кристин, Кристиян

На 24 юли Православаната църква почита паметта на Света великомъченица Христина.

Смята се, че тя е родена през III в. в богато и известно семейство. Нейният баща бил управител на град Тир и бил известен със своята жестокост.

Когато дъщеря му навършила 11 години той я затворил в стаята на висока кула, за да скрие красотата на детето от човешките очи. В стаята й били окачени множество изображения на езически богове, на които по заповед на баща си тя трябвало да се моли.

Затворена в кулата Христина гледала все на Изток. Дни наред тя се молела на Бог да й се разкрие и тогава й се явил ангел. Той я предупредил, че заради вярата й в Бог ще бъде изтезавана.

Христина счупила сребърните и златните идоли на баща си и ги изхвърлила през прозореца. В яда си той заповядал да я подложат на жестоки изтезания. Въпреки тях тя не пречупила вярата си и стоически понесла наказанието. Това още повече разгневило баща й и той заповядал да я хвърлят в тъмница, но внезапно починал.

След смъртта му управител на града станал Юлиян. Той продължил мъченията над Христина и най-накрая заповядал да я убият.

С железни копия войниците я проболи и тя предала своята честна и свята душа в ръцете на своя Господ.

Днес имен ден празнуват всички с името Христина, Христин, Кристина, Кристин, Кристиян.

 

Сродни публикации