Кой празнува имен ден днес » Съвети в земеделието

май 29, 2024

Кой празнува имен ден днес

Акценти

  • На 30 септември имен ден празнуват Григорий, Григор, Гришо, Гриша, Григория, Григорина, Григорена

Днес, на 30 септември, православната църква почита паметта на св. свщмчк Григорий, просветител на Армения, на св. мчца Рипсимия, св. мчк Мардоний и на преп. Акакий Латрийски.

Св. Григорий бил роден около 257 г. в знатно благородническо семейство на езичници. Те били сродници с царския дом на персийския владетел Артабан и на брат му – арменският цар Курсар.

Започнала война между арменци и перси. Тогава Григорий все още бил дете. Той и семейството му избягали в Кесария Кападокийска.

Там се запознал с християнската вяра и приел свето Кръщение. Като възмъжал, встъпил в брак. Родили му се двама сина, Ортан и Аростан, които посветил в служба на Църквата. След смъртта на жена си, Григорий се върнал в Армения и постъпил на служба при цар Тиридат. Царят много го обичал заради вярната му служба. Един ден узнал, че Григорий е християнин и силно се разгневил. Тогава се опитал да го принуди да се отрече от християнството и да се поклони на идолите.

Вярата на Григорий била непоклатима и заради нея бил подложен на тежки мъчения. По заповед на Тиридат Григорий бил хвърлен в дълбока яма, за да умре, но Бог го запазил невредим. Той внушил на една благочестива вдовица всеки ден да спуска храна на мъченика. Благодарение на нея Григорий прекарал 14 години в ямата.

Св. Григорий умрял през 325 г. Част от неговите мощи се пазят и досега в Ечмиадзинския манастир. След смъртта на св. Григорий Просветител в епископски сан бил въздигнат неговия син Аростан, който продължил делото на баща си. Той бил един от 318-те отци на Първия вселенски събор, провел се в Никея през 325 г.

На 30 септември имен ден празнуват Григорий, Григор, Гришо, Гриша, Григория, Григорина, Григорена.

 

Сродни публикации