Кой празнува имен ден днес » Съвети в земеделието

юни 20, 2024

Кой празнува имен ден днес

Акценти

  • Имената Людмил и Людмила са със славянски произход и означават "любим на хората" или човек, "който обича хората"

Днес, на 16 септември, Православна църква почита паметта на света мъченица Людмила Чешка.

Имената Людмил и Людмила са със славянски произход и означават „любим на хората“ или човек, „който обича хората“.

Людмила била дъщеря на сръбски княз. Омъжили я за чешкия княз Боривой. Те двамата приели свето Кръщение от Св. Методий и пожелали да просветят в истинната вяра своите поданици затова построили няколко църкви.

Княз Боривой умрял млад, оставяйки жена си вдовица. Тя водела строг, благочестив живот и продължила да се грижи за Църквата дори по време на управлението на нейния син Вратислав.

Той бил женен за Драгомира, а синът им се казвал Вячеслав. Когато Вратислав починал, на престола се качил синът му. Той бил млад и неопитен, подчинявал се на майка си. Тя се възползвала от възможността и започнала да връща в страната езически обичаи и нрави. Св. Людмила се възпротивила на това и си навлякла негодуванието на  Драгомира, която се опитала да я убие. След неуспешният опит, Св. Людмила напуснала чешката столица и се усамотила в крепостта Течин.

Легендата разказва, че това не било достатъчно на Драгомира и тя изпратила нови убийци. Те нападнали и убили Св. Людмила докато се молила. По-късно мощите на Св. мъченица Людмила били пренесени в Прага в църквата „Св. Георги“. Там те са дълбоко почитани и посещавани, защото чудодейно изцелява болните.

Днес имен ден празнуват всички, които носят имената Людмил, Людмила или Люси.

 

Сродни публикации