Кой празнува имен ден днес » Съвети в земеделието

юни 20, 2024

Кой празнува имен ден днес

Акценти

  • Днес имен ден празнуват: Захари, Захария, Захарина, Зара, Елисавета

Днес, на 5 септември, Православната църква почита паметта на св. пророк Захария и праведна Елисавета, родителите на св. Йоан Кръстител.

Захарий бил син на свещеник, а Елисавета сестра на св. Анна, майката на св. Дева Мария. Те живели по времето на цар Ирод.

Св. Захарий бил свещеник от Хеброн. С Елисавета  дълги години нямали деца. Веднъж, когато св. Захарий трябвало да влезе в Йерусалимския храм, за да покади, му се явил архангел Гавриил. Той му съобщил, че Елисавета ще му роди син, който трябва да нарекат Йоан. Тъй като св. Захарий не повярвал на чутото, архангел Гавриил му отнел гласа. Едва когато се родил Йоан гласа на св. Захарий се върнал отново.

По-късно, когато се родил Иисус, цар Ирод, разбрал от влъхвите, че се е родил дългоочакваният Месия. Според преданието, което плашело Ирод, имено Иисус трябвало да стане цар на Иудея. Така, за да запази трона си Ирод заповядал да убият Иисус.

Той поискал от тримата влъхви да намерят Месията, но във видение насън им били разкрити подлите намерения на царя. Така те не му съобщили къде е Иисус. Ядосан от това Ирод наредил да избият всички младенци във Витлеем и пределите му. За да защити сина си св. Елисавета се скрила, заедно с него, в една пустинна планина. Там тя дълго се молела на Бог да ги защити.

Когато войниците на царя наближили св. Елисавета уплашена извикала на най-близката скала: „Планино Божия, приеми майката и сина!“. Тогава скалата се разтворила и по Божията воля се устроила пещера за двамата бегълци. Вътре бликнал извор с вода, а над пещерата израсла финикова палма, отрупана с плодове. Когато двамата огладнеели дървото се наклонявало, за да си наберат за ядене и след това се изправяло отново.

Войниците на царя се върнали без да открият бегълците, Ирод се ядосал, попитал св. Захарий, но той не му издал къде се крие семейството му. По тази причина си навлякъл гнева на царя и бил убит между църквата и олтара.

Четиридесет дни след убийството на св. Захарий, св. Елисавета починала в пещерата. До достигане на пълнолетието на св. Йоан за него се грижел ангел. В пустинята той бил пазен жив докато не започнал да проповядва.

Днес имен ден празнуват: Захари, Захария, Захарина, Зара, Елисавета.

 

Сродни публикации