Кой и как е по-добре да определя таваните на евросубсидиите » Съвети в земеделието

юли 25, 2024

Кой и как е по-добре да определя таваните на евросубсидиите

Акценти

  • Средствата, които са спестени от намаляване на таваните на плащанията са близо 180 млн.евро

Времето тече, края на мандата на ЕП наближава, а остава още много работа във връзка с новата ОСП

Таваните на евросубсидиите бяха сред акцентите на Седмата национална среща на земеделските производители в България. Този максимален размер на средствата, които стопаните могат да получат, трябва да се определя от националните правителства, смята председателят на АЗПБ Венцислав Върбанов.

Според него всяка страна има своите особености и именно те трябва да бъдат водещи при определянето на размера на субсидиите. Общият модел, колкото и да е добър, не може да отчете различията и спецификите, градени с години труд. Развитието на селскостопанския сектор има нужда от финансово подпомагане, а такова, несъобразено със силните страни на всяка една държава-членка, би могло по-скоро да навреди.

По Програмата за развитие на селските райони за следващия програмен период средствата за страната ни са с около 200 млн. евро по-малко. Това не е толкова голяма сума, колкото при някои от другите държави-членки. Върбанов обясни, че според анализите средствата, които са спестени от намаляване на таваните на плащанията са близо 180 млн.евро. Тази цифра бледнее пред разходите, които се правят за подготовката на бъдещата ОСП.

Според него времето за действие до края на мандата на сегашния европарламент е ограничено. Той е скептичен относно възможността решенията да бъдат взети в срок. В тази връзка изрази становището си, че ако това не се случи, би било разумно да се осигури гратисен период от няколко години. Той трябва да послужи за извършването на плавен преход от старите към новите правила на ОСП.

Гласуването на новата ОСП тревожи все повече стопаните. Времето за работа не е достатъчно, а документалните корекции, които следва да бъдат направени са прекалено много.

 

Сродни публикации