Кой и какви компенсации ще получи за умъртвените заради АЧС свине » Съвети в земеделието

април 25, 2024

Кой и какви компенсации ще получи за умъртвените заради АЧС свине

Акценти

  • В рамките на 7 дни България ще получи 2,9 млн. евро за дезинфекция, дезинсекция и дератизации

По 300 лв. на стопанство ще получат собствениците на нерегистрираните домашни прасета, които превантивно са ги умъртвили.

На 6 август 2019 г. се проведе брифинг в Министерството на земеделието, храните и горите. Тогава стана ясно, че още към 31 юли 2019 г. страната ни е заявила 11 млн.евро. Тези средства следва да бъдат предоставени на индустриалните свинеферми като компенсация за унищожените прасета. Д-р Александра Митева от БАБХ обясни, че Европейският съюз ще подпомага финансово България до окончателното приключване на случаите с АЧС.

„Тези 11 милиона се актуализират всеки месец и като процент, като сума за съфинансиране от страна на Европейския съюз, това нещо всеки месец ще се надгражда“.

На брифинга отново беше коментирано, че по 300 лв. на стопанство ще получат и собствениците на нерегистрираните домашни прасета, които превантивно са ги умъртвили.

Преди брифинга в Брюксел се състоя среща между министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева и европейския комисар по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андриукайтис. По време на нея бяха договорени 2,9 млн. евро, които България ще получи в рамките на 7 дни. Средствата ще бъдат използвани за дезинфекция, дезинсекция и дератизации.

Към момента в страната задължителни мерки за превантивно умъртвяване на домашните прасета са въведени в 23 области. Те са в три направления:

  • диви животни;
  • индустриални ферми – набляга се на мерките за биосигурност;
  • частни дворове – редуциране на животните в рамките на 20 км от фермите.

На брифинга заместник-министърът на земеделието доц. д-р Янко Иванов обясни какво предстои в борбата с болестта. Той коментира, че трябва да се ликвидират източниците на зараза, каквито са болните животни и отпадъците около тях. Това ще се случи чрез загробване на животните и последваща дезинфекция.

Ще се направи необходимото, за да не се разпространи заразата до територии, които все още не е достигнала. След локализиране на инфекцията следва да се предприемат и мерки за изкореняването й.

Вече са поставени 400 капана за диви прасета, а ловните сдружения продължава да правят още. Те следва да бъдат поставени съгласувано с горските стопанства, а целта им е да ограничат популацията на дивите свине.

Тази събота, 10 август, започва ловният сезон на птици. В страната ловните дружинки са 2 975, а 104 от тях няма да имат право да ловуват заради огнищата на АЧС.

На брифинга беше засегната и темата за недостига на ветеринарни лекари. Зам.-министърът обясни, че към момента 1 100 са ветеринарни лекари, частно практикуващи, на договор с Българската агенция по безопасност на храните.

„Имаме ветеринарно-медецинско обслужване във всяка една точка на страната. Друг е въпросът е дали стопаните сключват договори с тях“, добави още той.

Относно пропуските, които са направени стана ясно още, че такива наистина има.

„Пропуски има! Не ги отричаме. Пропуските са, вместо да редуцираме популацията на диви прасета ( …) Защото ловците трябваше да го свършат. Ние можехме да ги приканваме и да има стимули. Мерки има и сега ще видим колко са ефективни. Другият пункт, в който ние не успяхме, е относно личните стопанства, които не са регистрирани и за голямо съжаление създават проблеми“, призна още зам.-министърът.

 

Сродни публикации