Кой изсича горите около Севлиево » Съвети в земеделието

декември 03, 2021

Кой изсича горите около Севлиево

Акценти

  • До 30% от лесoфонда трябва да се предостави на местни преработватели и дърводобивни фирми

Освен общинските гори се изсичат дърветата и в земеделските земи.

В Севлиево жители и служители на фирми за дърводобив на 23 април излязоха на протест. Хората негодуваха заради съмнения за груби нарушения в сектора с горите и липса на всякаква прозрачност, съобщи Нова телевизия.

Много от жителите в региона смятат, че една фирма е облагодетелствана при обществени поръчки. От това е ощетен общинският бюджет, а кметът знаел за нередностите, които се случват вече 2 години.

За „Здравей България” Георги Михайлов, собственик на фирма за дърводобив разказа, че липсва прозрачност в процедурите по обществените поръчки. Освен това информация за предстоящите процедури не може да бъде открита и на сайта на община Севлиево.

Михайлов смята, че са изсечени територии, които не са само общинска собственост. В интернет страницата на Изпълнителната агенция по горите хората са намерили информация, че издадените позволителни са само на една и съща фирма.

Хората споделят, че до 30% от лесoфонда трябва да се предостави на местни преработватели и дърводобивни фирми. Компанията, получила позволителни е Габровска и не изсича само общински гори, но и дърветата в земеделски земи. Целта била те да бъдат почистени, но за съжаление ситуацията е друга. Дървесината само била взимана.

На протеста не присъстваха кметът или представители на общината.

 

Сродни публикации