Кои храни подобряват съня ни » Съвети в земеделието

юни 21, 2024

Кои храни подобряват съня ни

Акценти

  • Сложните въглехидрати могат както да помогнат, така и да навредят на съня

Пълноценният сън е необходим за малки и големи. Липсата на достатъчна почивка проличава по нивата на концентрация, умората и настроението ни.

Когато не сме се наспали сме по-раздразнителни, сприхави и недоволни. Умората става спътница в деня ни и дори кафетата, енергийните напитки и шоколадовите изделия не могат да я премахнат. Понякога, въпреки натовареното ежедневие и многото задачи, които са ни изморили, заспиването се оказва много трудна задача. Когато умът ни е преуморен съзнанието ни продължава да търси решения на различни проблеми. Стресът ни идва в повече и сънят изглежда почти недостижим. Често напрежението ни кара да се будим посред нощ и така се лишаваме от пълноценен сън. Хубавото е, че има начин да си помогнем и да променим това. Леки корекции в храненето и менюто ни биха сътворили чудеса. Подходящи за целта са следните храни и напитки:

Сложни въглехидрати

Сложните въглехидрати могат както да помогнат, така и да навредят на съня. Посягайки към белия хляб и сладките тестени изделия често си вредим. Те помагат за намаляване нивата на серотонин и влошават съня. За предпочитане е вместо тях да изберем пълнозърнести храни. Въпреки това храненето със сложни въглехидрати преди сън не е добър вариант за хората, които искат да запазят стройна фигурата си.

Ядки

Те са много добър източник на полезни мазнини, особено ако ги хапваме сурови и с мярка. Помагат много за здравето на сърцето. Известно е, че орехите и бадемите съдържат мелатонин. Това е хормон, който подпомага съня. Консумацията на шепа ядки би могла да подобри съня ни.

Извара

Този млечен продукт е богат на белтъчини, а също съдържа и аминокиселината триптофан, която може да повиши нивата на серотонин. Когато нивата на серотонин са твърде ниски съня може да се превърне в недостижим, далечен мираж.

Чай

Чаша чай винаги помага за успокояване не само на ума, но и на тялото като цяло. Хубаво е преди лягане да избираме чайове без кофеин, които няма да попречат на съня. Много подходящи са лайката, джинджифилът и ментата.

Топло прясно мляко

Прясното мляко е напитка, която свързваме с детството, спокойния и сладък сън. Тя също като чая може да помогне за по-лесното заспиване. Подсладено с лъжичка мед и малко канела направо върши чудеса.

Плодове

Някои плодове, консумирани предни лягане също биха могли да ни помогнат да заспим. Черешите и сокът от тях са изключително богати на мелатонин. Към тях може да причислим бананите, ананасът и портокалите. Интересното е, че като лек за безсъние може да се използва и кивито. Сините сливи, горските плодове, стафидите, боровинките, всички плодове, които са богати на антиоксиданти могат да ни помогнат при нарушения на съня.

 

Сродни публикации