Кои са 10-те храни, забранени в различните страни по света » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Кои са 10-те храни, забранени в различните страни по света

Акценти

  • В 160 страни по света е забранена търговията и консумацията на месо, съдържащо рактопамин

Сред топ причините за забрана на някои хранителни продукти са хранителните добавки.

Зачитайки се в етикетите лесно можем да намерим наименования на съставки, които не влияят  много добре върху човешкото здраве. От друга страна те са компонент в рецептите и не могат да бъдат забранени. Така на практика се оказва, че храни, които често похапваме вредят повече, отколкото си мислим. Те далеч не са толкова чисти и бедни на продукти както смятаме. Добър пример за това е картофеното пюре на прах. Всеки знае какво би сложил в него, ако го приготвя в къщи. Проблемът идва, когато зачетем етикета и съдържанието на кутията в магазина. Там се оказва, че картофеното съдържание е много по-малко от това на всички подобрители, овкусители, оцветители Е-та и т.н.

С оглед опазване на човешкото здраве в някои страни по света има забрана за предлагането на определени хранителни продукти, а именно:

Пиле

В Европа и Великобритания от 1997 г. е забранена продажбата на пилета, третирани с хлор. Измиването с хлор се използва, за да се изключи възможността от салмонела и други бактериални инфекции. В Европа този метод се счита за опасен, тъй като високото съдържание на хлор може да бъде вредно за човешкото здраве. През 2010 г. същата забрана беше наложена и в Русия.

Овесени и/или зърнени блокчета и барчета

В целия свят овесените/зърнените барчета, овесените ядки и други подобни продукти се считат за здравословни храни. Те съдържат редица витамини и минерали. Въпреки това в Дания са забранени, тъй като според Датската администрация за ветеринарни и хранителни продукти съдържат излишък от „токсични“ вещества. При редовна консумация те могат да окажат неблагоприятен ефект върху черния дроб и бъбреците.

Соев сос

82% от отглежданата в световен мащаб соя е генетично модифицирана. Влиянието на ГМО върху човешкото тяло не е напълно проучено, но ГМО са забранени в някои европейски страни, Русия, страните от Персийския залив и други държави. Нещо повече, соевият сос може да съдържа и етил карбамат, който е опасен канцероген.

Месо

Рактопаминът е хормон, който стимулира растежа и се използва в животновъдството. Така той остава в говеждото, свинското и пуешкото месо. Според учените остатъчното съдържание от него може да навреди на човешкото здраве и дори да доведе до сърдечно-съдови заболявания. В 160 страни по света е забранена търговията и консумацията на месо, съдържащо рактопамин. Сред тях са държавите от ЕС, Китай и Русия.

Чипсове

Картофените чипсове и тези, съдържащи олестра (синтетичен заместител на мазнините) са забранени в Канада и Европа. Особеното на това вещество е, че то не позволява на тялото да абсорбира полезни вещества и витамини. Това може да доведе до сериозни стомашни проблеми. Олестрата е често срещана съставка в производството на картофени чипсове, особено на тези, които се водят “леки“ или без много мазнини. Имайки предвид това е добре да обръщате внимание и на съставките в сирената, маргарините, крекерите, сладоледите и други „леки“ продукти.

Ябълки

Американското министерство на земеделието е направило проверка в резултат, на която е установено, че 80% от ябълките в търговската мрежа съдържат дифениламин (DPA). Той помага на плодовете да останат по-свежи за по-дълго време, за да бъдат транспортирани по света. В Европа DPA се счита за вредно вещество, което може да причини рак. По тази причина плодовете, в които се съдържа DPA са забранени в ЕС от 2012 г.

Желета, желирани бонбони и сладкиши

Според Европейската комисия желетата в малки пластмасови чашки са изключително опасни за децата. Причината е, че те могат да причинят задавяне. Освен това в тях може да се има следи и остатъци от фибри, които набъбват при контакт с влага. Така те могат да заседнат в гърлото и да попречат да се упражни хватката на Хаймлих. Това лечение е забранено в Европа, Австралия и други страни.

Хляб

Хлябът, съдържащ азодикарбонамид (ADA, E927), е забранен в Европа и Австралия. ADA се използва за направата на брашно бяло. Той подпомага запазването на продуктите по-свежи за по-дълго. Тази добавка може да причини алергии и астма.

Картофено пюре на прах

За производството му често се използва бутил хидрокси анизол (ВНА, Е320). Според няколко проучвания на Националните здравни институти този консервант е потенциално вреден за човешкото здраве. ВНА може да се намери и в други продукти като: замразени храни, супи и майонеза. Това вещество е забранено в Япония и някои европейски страни.

Маргарин

Консумацията на трансмазнини може да доведе до проблеми с метаболизма, високо кръвно налягане и сърдечно-съдови заболявания. Най-високият процент на трансмазнини се съдържа в маргарина: той представлява близо 15% от общото тегло на продукта. Трансмазните храни са забранени в Канада, Дания и Швейцария. Освен това в много държави има закони, ограничаващи разрешените количества в храната.

*Фоа гра

Фоа гра е специално приготвен черен дроб от угоена гъска или патица. Ястието е деликатес,  който се внася по целия свят. В някои европейски страни, Израел, Австрия, Аржентина и някои американски щати, производството на това ястие е забранено. Тук не става дума за никакви вредни вещества, а по-скоро за злоупотреба с животни. Птиците се държат в малки клетки и насилствено се хранят с помощта на тръба, вкарана в хранопровода. Така те се угояват, докато черният им дроб стане 7-10 пъти по-голям.

 

Сродни публикации